Συνάντηση με τον συγγραφέα Κοσμά Χαρπαντίδη


Την Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου οι μαθητές της Β΄ τάξης του 6ου Γυμνασίου Καβάλας είχαν τη χαρά να συναντηθούν με τον Καβαλιώτη συγγραφέα Κοσμά Χαρπαντίδη. Αφορμή της συνάντησης φυσικά αποτέλεσε το απόσπασμα «Χαλασμένες Γειτονιές» από το βιβλίο του συγγραφέα «Μανία πόλεως» που ανθολογείται στο βιβλίο των Κειμένων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Β΄ Γυμνασίου. Στη συνάντηση αυτή παραβρέθηκε και ο συμπολίτης μας Λευτέρης Κελβερίδης, προσωπικός φίλος του Κοσμά Χαρπαντίδη και συγγραφέας του βιβλίου «Οι κινηματογράφοι της Καβάλας: Οι εποχές, οι αίθουσες, οι άνθρωποι».

Πρώτος σταθμός της συνάντησης μας ήταν η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας την αίθουσα της οποίας μας παραχώρησε πρόθυμα η κυρία Κατερίνα Κουμανίδου, προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης. Εκεί οι μαθητές του σχολείου μας είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τον κύριο Χαρπαντίδη και να του θέσουν τα ερωτήματα τους. Στο επίκεντρο των ερωτήσεων βρέθηκαν ο τίτλος του αποσπάσματος, η εικόνα της πόλης μας άλλοτε και τώρα, η έννοια της οικιστικής ανάπτυξης  και η μελαγχολία που εκπέμπει το συγκεκριμένο κείμενο. Δεν έλειψαν οι αναφορές σε εμβληματικά κτίρια της Καβάλας, όπως ήταν το αρχοντικό της οικογένειας Ιορδάνου, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο της συμμετοχής του σχολείου μας σε περυσινό διαγωνισμό ιστορικού ντοκιμαντέρ. Πολύτιμες οι παρεκβάσεις του κυρίου Κελβερίδη που κατέθεσε τη δική του άποψη για τις αλλαγές της όψης της πόλης μας τις τελευταίες δεκαετίες.

Στη συνέχεια, οι μαθητές μας ακολούθησαν τους κυρίους Χαρπαντίδη και Κελβερίδη σ’ ένα σύντομο ιστορικό περίπατο από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας έως το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας. Οι σταθμοί αυτού του περιπάτου ήταν η Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας, η κεντρική πλατεία της πόλης, ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου και το μνημείο του Αποστόλου Παύλου, η οδός Θεοδώρου Πουλίδου, ανηφορίζοντας στην παλιά πόλη της Καβάλας και τέλος το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας. Ο κύριος Χαρπαντίδης και ο κύριος Κελβερίδης φώτισαν το παρελθόν της Καβάλας με τις ιστορικές και πολιτιστικές πληροφορίες που έδωσαν στους μαθητές για την πόλης μας και τους έφεραν σ’ επαφή με τη νεότερη και σύγχρονη τοπική Ιστορία.

Ο κύριος Χαρπαντίδης τόνισε την αξία της της διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και κυρίως της πλούσιας γλώσσας μας. Όπως, χαρακτηριστικά είπε, η προάσπιση  της ελληνικής γλώσσας θα έρθει μόνο μέσα από την ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων και όχι μόνο που έχουν γραφεί στην ελληνική γλώσσα. Το διάβασμα που ξεφεύγει από τα στενά σχολικά όρια μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει, αφού διευρύνει τις γνώσεις μας και ανοίγει τους πνευματικούς μας ορίζοντες.

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Κοσμά Χαρπαντίδη που συνομίλησε με τους μαθητές μας και τον κύριο Κελβερίδη που μας συντρόφεψε σ’ αυτήν την όμορφη πορεία μας. Ευχαριστούμε επίσης την κυρία Κουμανίδου για τη ζεστή φιλοξενία της.

Οι διδάσκουσες

Σμαράγδα Μελαδιανού, Ελένη Κατσαβού, Αλεξάνδρα Γερακίνη

Οι συνοδοί καθηγήτριες

Θεοδώρα Καρούτσου, Ελένη Κατσαβού, Αλεξάνδρα Γερακίνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ευριπίδη Ελένη-Β επεισόδιο, 4η σκηνή

ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ 369-529

Η ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ