Παιδόπολη Καβάλας: παιδιά στη σκιά της Κατοχής και του Εμφυλίου

Η ταινία μας που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού "Η ιστορία σου είναι η ιστορία της Πόλης σου". Είναι το αποτέλεσμα μιας πορείας που ξεκίνησε τον Νοέμβριο παρέα με την Ελευθερία, την Αθηνά, τη Δέσποινα, την Κωνσταντίνα, τον Δημήτρη Μ., τον Δημήτρη Λ. και τον Γιώργο, μαθητές του Β3.
Το θέμα, η ιστορία της Παιδόπολης Καβάλας, ήταν επιλογή των παιδιών, καθώς το σημερινό κτίριο της Παιδόπολης βρίσκεται απέναντι από το σχολείο μας και οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι δεν ξέρουν το παρελθόν της ίδιας τους της γειτονιάς και της πόλης τους. Τα παιδιά κλήθηκαν να αναμετρηθούν με ένα δύσκολο θέμα, ένα θέμα που διχάζει ακόμη και σήμερα, αν σκεφτεί κανείς ότι δε γνωρίζουν σχεδόν τίποτα για τον Εμφύλιο. Θέλω να πιστεύω ότι το προσεγγίσαμε με νηφαλιότητα και ότι καταφέραμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία τόσο στις ανάγκες της ταινίας όσο και στις απαιτήσεις του διαγωνισμού(πολλές οι δυσκολίες λόγω των διατάξεων του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα). 
Πολλά τα ευχαριστώ που πρέπει να πούμε και από πού να ξεκινήσουμε...Η ταινία αυτή δε θα υπήρχε αν δεν ήταν ο ιστορικός και φίλος Νίκος Καραγιαννακίδης, που γνωρίζει όσο κανείς άλλος την ιστορία της Παιδόπολης Καβάλας, να μας δώσει πληροφορίες, να μας μιλήσει, να μας βοηθήσει, να μας εμπνεύσει. Ό,τι και αν πω, είναι λίγο. Ευχαριστούμε επίσης τη Χαρίκλεια Παπακοσμά για τις εμπειρίες της από την Παιδόπολη Καβάλας που μοιράστηκε μαζί μας. Ευχαριστούμε τα ΓΑΚ Καβάλας και προσωπικά την προϊσταμένη Χρυσούλα Χαραλάμπους, τον Σωτήρη Κελβερίδη που αναζήτησε παλιές φωτογραφίες της μητέρας του στην Παιδόπολη Καβάλας, το μουσείο Μπενάκη, την πάντα φιλόξενη Κατερίνα Κουμανίδου και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, τη μαθήτρια του 5ου ΓΕΛ Καβάλας Ευθυμία Μελίδου για όλη τη βοήθεια. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω στον συγγραφέα Γιάννη Ατζακά και στον εκδοτικό οίκο Άγρα που μας έκαναν την τιμή να μας δώσουν το δικαίωμα να συμπεριλάβουμε στην ταινία αποσπάσματα από το βιβλίο "Θολός Βυθός" το οποίο έχει ως θέμα του τη ζωή του συγγραφέα στις Παιδοπόλεις. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στην πρόεδρο του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας, Μαρία Κελβερίδου για το αμέριστο ενδιαφέρον της και για την ηθική της συμπαράσταση καθ' όλη τη διάρκεια δημιουργίας της ταινίας μας. 
Το μεγαλύτερο ευχαριστώ πάντως το οφείλω στους υπέροχους μαθητές μου!! Καλή μας επιτυχία παιδιά!!Συμβολική η μέρα δημοσίευσης της ταινίας. Γιορτή της μητέρας σήμερα.Η ταινία είναι αφιερωμένη στα παιδιά των παιδοπόλεων που έζησαν σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και στερήθηκαν τους γονείς τους σε πολύ τρυφερή ηλικία.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ 369-529

Η ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ

Ευριπίδη Ελένη-Β επεισόδιο, 4η σκηνή