ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ, ΓΥΑΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ, ΓΥΑΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
1. Επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες: http://www.giannena-e.gr/Grammata%20kai%20tehnes/poiitikos%20logos/Gkanas_Mihalis_Biografiko_Katalogos.aspx και http://www.tsamantas.com/leute/gkanas/index.html και συγκεντρώστε πληροφορίες για τη ζωή του ποιητή.
Γεννήθηκε πότε και που………………………………………………………………………………………………………………..
Σπούδασε………………………………………………………………………………………………………
Εργάστηκε ως……………………………………………………………………………………………….
Συγγραφικό έργο……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Τι είναι αυτό που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην ποίηση του Μ. Γκανά;
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα http://www.epiruspost.gr/afieromata/profiles/5526-2010-07-04-17-21-03.html
2. Στις ιστοσελίδες http://videomusic.gr/%CE%9C%CE%B9%CF%87%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%82%20%CE%93%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%82 και
http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=index&sort=alpha&lyricist_id=120 διαβάστε ποιήματα του Μ. Γκανά που έχουν μελοποιηθεί και ακούστε μερικά από αυτά.
3. Στην ιστοσελίδα http://www.youtube.com/watch?v=Yu04Ng40lC8 ακούστε τον ίδιο το ποιητή να απαγγέλει το ποίημα Γυάλινα Γιάννενα.
4. Το ποίημα χωρίζεται σε δύο στροφές-ενότητες. Να δώσετε ένα τίτλο σε κάθε μία ενότητα.
Α)……………………………………………………………………………………………………
Β)…………………………………………………………………………………………………….
5. Να συγκεντρώσετε διαβάζοντας το ποίημα σε μία στήλη τα χαρακτηριστικά του Γιαννιώτικου φυσικού περιβάλλοντος και σε μία άλλη στοιχεία που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό των Ιωαννίνων.
6. Επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες http://www.discoverepirus.gr/ioannina/ και http://ioannina.uoi.gr/ και συγκεντρώστε πληροφορίες για την πόλη των Ιωαννίνων. Γράψτε ένα δικό σας κείμενο για τα Γιάννενα. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε και φωτογραφίες.
7. Συγκεντρώστε τις μεταφορές και τις παρομοιώσεις του ποιήματος και αναλύστε τες.
· .................................................................................................................
· …………………………………………………………………………………………………………….
· ……………………………………………………………………………………………………………
· ……………………………………………………………………………………………………………..
· ……………………………………………………………………………………………………………
8. Συμβουλευτείτε το «λεξικό λογοτεχνικών όρων» που θα βρείτε στη σελίδα του Ψηφιακού σχολείου http://digitalschool.minedu.gov.gr/ και βρείτε τα χαρακτηριστικά της νεωτερικής ποίησης. Το συγκεκριμένο ποίημα ανήκει στη νεωτερική ποίηση;
Α.Γ.
Σχόλια