Γλυκό του κουταλιού, Κ.Χαραλαμπίδης-πρώτες εργασίες

Οι πρώτες μας εργασίες...
Ιδεοθύελλα για τον τίτλο του ποιήματος και τι περιμένουν για το περιεχόμενο του, συναισθήματα για το βίντεο που παρακολούθησαν για τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και τα τραγούδια που άκουσαν, το λεξιλόγιο του πρόσφυγα, διαφορά ανάμεσα στον πρόσφυγα και τον μετανάστη. Συνεχίζουμε.....





1    Στη ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.unhcr.gr/fileadmin/Greece/Protection/PDF-LOW.pdf βρείτε τον ορισμό του μετανάστη και του πρόσφυγα. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες ανθρώπων;

 Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο τις ίδιες οδούς και τα ίδια μέσα για να μετακινηθούν. Έχουν όμως θεμελιώδεις διαφορές και για αυτό το λόγο αντιμετωπίζονται πολύ διαφορετικά από το διεθνές δίκαιο. Οι μετανάστες, ιδιαίτερα οι οικονομικοί μετανάστες, επιλέγουν να μετακινηθούν προκειμένου να βελτιώσουν τη ζωή τους. Οι πρόσφυγες αναγκάζονται να μετακινηθούν προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους ή να διαφυλάξουν την ελευθερία τους.
Οι πρόσφυγες που τρέπονται σε φυγή εξαιτίας πολέμων ή διώξεων βρίσκονται συχνά σε πολύ ευάλωτη κατάσταση. Δεν λαμβάνουν καμία προστασία από τη χώρα τους – στην πραγματικότητα, συχνά είναι η ίδια η κυβέρνησή τους που τους απειλεί με δίωξη. Αν άλλες χώρες δεν τους επιτρέπουν την είσοδο, και δεν τους προσφέρουν βοήθεια στη συνέχεια, τότε ενδεχομένως να τους καταδικάζουν σε θάνατο – ή σε μια αφόρητη ζωή χωρίς δικαιώματα ή ασφάλεια.
Αντίθετα, οι μετανάστες μετακινούνται σε κάποια ξένη χώρα για διάφορους λόγους και για μια ορισμένη χρονική περίοδο (συνήθως για τουλάχιστον ένα χρόνο, ώστε να μην περιλαμβάνονται πολύ προσωρινοί επισκέπτες όπως είναι οι τουρίστες, οι άνθρωποι που βρίσκονται σε επαγγελματικά ταξίδια κ.λπ.). Υπάρχουν βέβαια και μετανάστες που επιλέγουν να μείνουν μόνιμα σε μια ξένη χώρα. 

Β.Σ. 


Σχόλια

Ο χρήστης ΕΛΕΝΗ είπε…
Ένα τόσο συγκινητικό ποίημα!!!! Πολύ καλή δουλειά, όπως όλες! Μπράβο και πάλι!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ευριπίδη Ελένη-Β επεισόδιο, 4η σκηνή

ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ 369-529

Η ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ