Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Φεβρουάριος, 2019

Οι απρόβλεπτες διαδρομές του μικρού πρίγκιπα

Οι απρόβλεπτες διαδρομές του μικρού πρίγκιπα έφτασαν στο τέλος τους σήμερα. Από τον αστεροειδή 325 στον αστεροειδή 328 και από εκεί στον αστεροειδή 330 ή στον 326, 327 και 329 και από τη Γη στη Σελήνη όπου ο μικρός πρίγκιπας συναντά τους Σεληνίτες του Λουκιανού και μέσα από τον καθρέφτη τους βλέπει την αγαπημένη του φίλη, την αλεπού. Το τελικό αποτέλεσμα του σεναρίου μου θύμισε το Κουτσό του Κορτάσαρ που διάβασα πρόσφατα. Συνεργατική γραφή και υπερλογοτεχνία με σχόλια και δημιουργικούς συνδυασμούς εικόνων, ήχων και λέξεων που καταργούν τη γραμμική αφήγηση. Ελπίζω το κείμενο, όπως τελικά διαμορφώθηκε από τους μαθητές του Β3, να είναι αντάξιο του σεναρίου που έγραψε ο αγαπημένος φίλος Ανδρέας Γαλανός. Το τελικό αποτέλεσμα εδώ: http://6ogymnasiokavalasmikrosprigkipas.pbworks.com/

Φιλία και κοινωνικά δίκτυα

ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ by on Scribd

Η άλωση της Πόλης

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4  Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ by on Scribd

Εξάπλωση των Τούρκων και τελευταίες προσπάθειες για ανάσχεση τους

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4  ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΩΝ ΤΟ... by on Scribd

Μαθαίνοντας αποφθέγματα του Σωκράτη

Εικόνα
Έκτη ενότητα στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα της Β΄Γυμνασίου και με τους μαθητές του Β1 μιλήσαμε για τον Σωκράτη, τη ζωή , τις ιδέες  του και τον θάνατο του. Σήμερα οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες στο εργαστήριο πληροφορικής, αναζήτησαν φράσεις του Σωκράτη και τις παρουσίασαν στην αρχαία ελληνική και στη νέα ελληνική γλώσσα με τη βοήθεια των κόμικς και του προγράμματος https://www.storyboardthat.com/         Λέγεται ότι η φράση ἓν οἶδα, ὅτι οὐδέν οἶδα δεν ειπώθηκε ακριβώς έτσι από τον Σωκράτη .

Εφαρμογή του σεναρίου "Υπερκείμενο και Λογοτεχνία. Οι απρόβλεπτες διαδρομές του Μικρού Πρίγκιπα"

Εικόνα
Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησα την εφαρμογή του σεναρίου "Υπερκείμενο και Λογοτεχνία. Οι απρόβλεπτες διαδρομές του Μικρού Πρίγκιπα " που έγραψε ο αγαπημένος φίλος και συνάδελφος Ανδρέας Γαλανός. Η εφαρμογή του σεναρίου θα έχει διαθεματική χροιά, καθώς θα προσπαθήσουμε να συνδυάσουμε Νέα Ελληνική και Αρχαία Ελληνική γλώσσα και φυσικά Λογοτεχνία. Μπορείτε να βρείτε το σενάριο εδώ: http://proteas.greek-language.gr/scenario.html?sid=80  Το wiki μας άνοιξε  και περιμένουμε τη συνέχεια!!

Η περίοδος της Λατινοκρατίας και τα Ελληνικά κράτη

Εικόνα
Χάρτης διαμελισμού της Βυζαντινής αυτοκρατορίας μετά το 1204 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4_Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ Λ... by on Scribd

Ιστορικός περίπατος στην Καβάλα

Εικόνα
Ο ιστορικός περίπατος που πραγματοποιήσαμε την Παρασκευή  1  Φεβρουαρίου με ξεναγούς τον κύριο Κοσμά Χαρπαντίδη και τον κύριο Λευτέρη Κελβερίδη. Τους ευχαριστούμε θερμά!!

Συνάντηση με τον συγγραφέα Κοσμά Χαρπαντίδη

Εικόνα
Την Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου οι μαθητές της Β΄ τάξης του 6 ου Γυμνασίου Καβάλας είχαν τη χαρά να συναντηθούν με τον Καβαλιώτη συγγραφέα Κοσμά Χαρπαντίδη. Αφορμή της συνάντησης φυσικά αποτέλεσε το απόσπασμα «Χαλασμένες Γειτονιές» από το βιβλίο του συγγραφέα «Μανία πόλεως» που ανθολογείται στο βιβλίο των Κειμένων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Β΄ Γυμνασίου. Στη συνάντηση αυτή παραβρέθηκε και ο συμπολίτης μας Λευτέρης Κελβερίδης, προσωπικός φίλος του Κοσμά Χαρπαντίδη και συγγραφέας του βιβλίου «Οι κινηματογράφοι της Καβάλας: Οι εποχές, οι αίθουσες, οι άνθρωποι». Πρώτος σταθμός της συνάντησης μας ήταν η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας την αίθουσα της οποίας μας παραχώρησε πρόθυμα η κυρία Κατερίνα Κουμανίδου, προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης. Εκεί οι μαθητές του σχολείου μας είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τον κύριο Χαρπαντίδη και να του θέσουν τα ερωτήματα τους. Στο επίκεντρο των ερωτήσεων βρέθηκαν ο τίτλος του αποσπάσματος, η εικόνα της πόλης μας άλλοτε και τώρα, η έννοια της ο