Η ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

Η ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΤΟΜΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δραστηριότητες ομάδας


  1. Συμβουλευτείτε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=node&cnode=461&t=185 , http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%98%CE%B5%CE%BF%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CF%82 και http://www.youtube.com/watch?v=YtPVUaz2uFE  (παρακολουθήστε αποσπάσματα από την εκπομπή "Παρασκήνιο"  και γράψτε ένα κείμενο για τα γεγονότα τα οποία έζησε ο συγγραφέας τα οποία επηρεάζουν τα κείμενα που γράφει και τα θέματα που επιλέγει.
  2. Στηριζόμενοι   στο  απόσπασμα του βιβλίου σας αλλά και σε άλλα αποσπάσματα του από το βιβλίο "Αργώ" του Γ.Θεοτοκά(σε ηλεκτρονική μορφή μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ:   http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSB106/544/3564,14920/unit=1938 )  να εντοπίσετε και να καταγράψετε τα κοινωνικά θέματα που θίγονται και να τα συσχετίσετε με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Για να κατανοήσετε το ιστορικό πλαίσιο αναζητήστε πληροφορίες στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-C105/65/524,1923/unit=411 και http://www.fhw.gr/chronos/14/gr/1923_1940/index.html 
  3. Οι πρωταγωνιστές στα αποσπάσματα που μελετήσατε είναι  οι νέοι άνθρωποι.Να συγκεντρώσετε όλους τους τύπους των νέων ανθρώπων που παρουσιάζονται, να τους σκιαγραφήσετε, να παρουσιάσετε τα συναισθήματα τους,τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν στα κοινωνικά προβλήματα και στα εξωτερικά γεγονότα, τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους και το κοινωνικό κατεστημένο.
  4. Να συγκρίνετε τους νέους εκείνης της εποχής με τους νέους της σημερινής εποχής. Να παρουσιάσετε τα ευρήματα σας σ' ένα λογισμικό παρουσίασης το οποίο θα εμπλουτίσετε με φωτογραφικό υλικό που θα αναζητήσετε στο διαδίκτυο.
  5.  Να αναζητήσετε και να συγκεντρώσετε πληροφορίες για την προσφορά των νέων στους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες(δικτατορία 21ης Απριλίου, πολυτεχνείο). Μπορείτε να αναζητήσετε υλικό στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://62.103.28.111/neolaia/.
  6.  Να δημιουργήσετε ένα λογισμικό παρουσίασης για το απόσπασμα που συμπεριλαμβάνεται στο σχολικό σας εγχειρίδιο που θα περιέχει τα εξής στοιχεία: πότε γράφτηκε, σε ποια γεγονότα αναφέρεται, ποια είναι τα γεγονότα της εποχής του συγγραφέα, είναι επίκαιρο: ναι ή όχι και γιατί. Να εμπλουτίσετε την παρουσίαση σας με φωτογραφικό υλικό που μπορείτε να αναζητήσετε στο διαδίκτυο στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις http://62.103.28.111/neolaia/και  http://www.googleartproject.com/.
  7.  Να συγκρίνετε το απόσπασμα του βιβλίου σας με αποσπάσματα από τη "Χαμένη άνοιξη" του Στρατή Τσίρκα και το τραγούδι "Το γελαστό παιδί" που θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSB106/544/3564,14920/ και να βρείτε ομοιότητες και διαφορές.
  8. Προσπαθήστε να ζωγραφίσετε τη σκηνή της διαδήλωσης και την τραγική της κατάληξη.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ 369-529

Η ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ

Ευριπίδη Ελένη-Β επεισόδιο, 4η σκηνή