ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΩΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Η επιστολή είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με ένα πρόσωπο που ζει μακριά και μπορεί να είναι φιλική ή επίσημη.
Επιστολές γράφουμε σε άτομα του φιλικού και συγγενικού μας περιβάλλοντος ή σε άτομα που κατέχουν κάποια αξιώματα. Ο σκοπός μιας επιστολής συνήθως είναι να πληροφορήσουμε για κάποιο γεγονός ή πρόβλημα, να εκφράσουμε απόψεις, σκέψεις ή συναισθήματα και να ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας ή να προτείνουμε λύσεις.
Δομή της επιστολής
- Χωροχρονικό πλαίσιο: τόπος και χρόνος αποστολής(πάνω δεξιά).
- Προσφώνηση: Φίλε Δημήτρη, Αξιότιμε κύριε(πάνω αριστερά)
- Πρόλογος: η αφορμή της επιστολής, η παρουσίαση της ταυτότητας του αποστολέα και ο σκοπός του , σύντομη παρουσίαση του θέματος.
- Κύριο μέρος: παρουσίαση και ανάλυση του θέματος
- Επίλογος: ανακεφαλαίωση και έκφραση ευχαριστιών, ελπίδας ή προσμονής για απάντηση
- Αποφώνηση: Φιλικά, Με εκτίμηση
- Υπογραφή: Γιώργος, Οι μαθητές του.....
- Προσφώνηση: Φίλε Γιάννη, Αγαπημένη μου Μαρία...
- Περιεχόμενο της επιστολής: Αναφορά στην αφορμή της επιστολής, στο θέμα και στον σκοπό της επιστολής. (Σου γράφω με αφορμή το γράμμα που μου έστειλες, τη συζήτηση που παρακολούθησα, ένα πρόβλημα που προέκυψε στο σχολείο.....για να μοιραστώ μαζί σου τις σκέψεις μου/τους προβληματισμούς μου, για να σου πω την άποψη μου, για να σε βοηθήσω.....).
- Περιεχόμενο της επιστολής: Αναφορά στη φιλία και στο χαρακτήρα του δέκτη(μου έλειψε η φιλία μας , οι χρήσιμες συμβουλές σου, οι ωραίες συζητήσεις που κάναμε, αισθάνομαι οτι μπορείς να με καταλάβεις, σε νιώθω δικό μου άνθρωπο/ ξέρεις οτι σε εκτιμώ, εμπιστεύομαι την κρίση σου και τις απόψεις σου για το θέμα, γνωρίζω οτι και εσύ προβληματίζεσαι,ανησυχείς για το θέμα....)
- Κλείσιμο της επιστολής: Περιμένω με αγωνία την απάντηση σου, Θα με ενδιέφερε πολύ η άποψη σου, Σ' ευχαριστώ προκαταβολικά...
- Αποφώνηση: Με αγάπη, φιλικά, με φιλικούς χαιρετισμούς...
- Ύφος: Φιλικό, άμεσο, οικείο, ελεύθερο χωρίς τυπικότητες
- Προσφώνηση: Αξιότιμε/Σεβαστέ Κύριε Υπουργέ/Κύριε Δήμαρχε
- Περιεχόμενο της επιστολής:
Αναφορά στην ταυτότητα του αποστολέα,στην αφορμή της επιστολής, στο θέμα και στον σκοπό της επιστολής( Είμαστε η Α τάξη του 8ου Γυμνασίου, το 15μελές συμβούλιο, αποφασίσαμε να σας στείλουμε αυτήν την επιστολή με αφορμή τις αλλαγές που εξαγγείλατε στο χώρο της παιδείας, γιατί γνωρίζουμε οτι είστε το πιο αρμόδιο άτομο, γιατί γνωρίζουμε την εμπειρία σας, τις γνώσεις σας, την ευαισθησία σας για το συγκεκριμένο θέμα...) - Περιεχόμενο της επιστολής: Πρόκληση της θετικής στάσης του δέκτη: (εμπιστευόμαστε το ήθος, την εντιμότητα σας, το ενδιαφέρον σας,την ειλικρινή και ανιδιοτελή διάθεση σας), Προβολή της θετικής στάσης του αποστολέα:(ως νέοι που ενδιαφερόμαστε, προβληματιζόμαστε, ως μαθητές με ευαισθησίες που ανησυχούμε...), Έκφραση με ευγένεια των προτάσεων ή των διαμαρτυριών:(Επιτέψτε μας/θα θέλαμε/θα επιθυμούσαμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας/τις προτάσεις μας/τις διαφωνίες μας/τη διαμαρτυρία μας).
- Κλείσιμο: Αναμένουμε τη θετική σας απάντηση, με την ελπίδα οτι...., ευελπιστώντας οτι, είμαστε βέβαιοι οτι θα ανταποκριθείτε θετικά .....
- Αποφώνηση: Με εκτίμηση, με σεβασμό...
- Ύφος: Τυπικό,σοβαρό, επίσημο που φανερώνει σεβασμό και εμπιστοσύνη.
Σχόλια