ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ





«Ελλάδα» του κόσμου η Ευρώπη;

Της Τασούλας Καραϊσκάκη



«Αν οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να έχουν μία φωνή, θα είναι μία ευρωπαϊκή φωνή... Εάν δεν το επιτύχουμε, τότε οι άλλοι θα αποφασίζουν για εμάς. Είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια Ευρώπη που θα είναι παγκόσμιος παίκτης, με πραγματική επιρροή, ή μια Ευρώπη που θα γίνει σαν την Ελλάδα», είπε προ ημερών ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Ζιλ Ντεάν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Soir. Περισσότερο από το να αναφέρει την Ελλάδα ως αρνητικό πρότυπο, ο κ. Ντεάν εξέφρασε τον προσωπικό του, αλλά και περιρρέοντα, φόβο, μήπως οι παρενέργειες του γιατρικού που επελέγη για την υπέρβαση της κρίσης αφήσει την Ευρώπη με σοβαρές «αναπηρίες», η Ενωση αποδομηθεί και γίνει η Γηραιά Ηπειρος μια «Ελλάδα» του κόσμου... Αρκετοί παράγοντες ενισχύουν αυτόν τον φόβο.
Οι συνέπειες της απότομης προσαρμογής προκειμένου να μειωθούν τα ελλείμματα και να πληρωθούν τα χρέη, της αυστηρής λιτότητας, που δρα εις βάρος της παραγωγικής οικονομίας, ενισχύουν την ύφεση και την ανεργία. Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη «με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση της εδώ και έξι δεκαετίες» (Ερυθρός Σταυρός), μετρώντας ήδη 43 εκατ. πολίτες χωρίς επαρκή ποσότητα φαγητού και 120 εκατ. –το 1/4 του ευρωπαϊκού πληθυσμού– με τον κίνδυνο να περιπέσουν στη φτώχεια.
Τα ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη με τις επιλογές τους εντείνουν τις ανισότητες ανάμεσα στις χώρες–μέλη, μεταξύ λιγότερο και περισσότερο χρεωμένων, και στη συνέχεια επιχειρούν να αντιμετωπίζουν τα παρελκόμενα με, π.χ., αποκλεισμό: μελετούν φραγή των μεταναστευτικών ροών από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου σε εκείνες του ευρωπαϊκού βορρά και κέντρου.
Η απώλεια του κοινωνικού χαρακτήρα των εθνικών πολιτικών αυξάνει τον κίνδυνο τα κινήματα διαμαρτυρίας να εκτραπούν προς τη βία ή να διολισθήσουν στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία, να επιστρέψουν οι εθνικές διαμάχες, τις οποίες η ενωμένη Ευρώπη ήθελε να ξεπεράσει διά παντός.
Το κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας (μεταξύ των πολιτών του κέντρου της Ευρωζώνης και εκείνων της περιφέρειας) και η διάσταση ανάμεσα στα «θέλω» των πολιτών και εκείνα των κεντρικών οργάνων –οι μεν ζητούν εργασία, οι δε τη μείωση των ελλειμμάτων (τα ελλείμματα διαμορφώνουν την πολιτική)– πλήττουν τις αξίες της Ε.Ε. Που σιγά σιγά παύει να προσφέρει νέα τροφή στους λόγους που στηρίζουν την ιδέα της. Αρχίζει να χάνει τον χαρακτήρα της, ως δύναμη εκπολιτισμού και «αμερόληπτη αρχή». Να μειώνει τον ενθουσιασμό για το ιστορικό επίτευγμα της αναίμακτης και εθελοντικής ένωσης 500 εκατ. ψυχών. Να εμφανίζει νέες διαιρέσεις και ανελαστικότητες, φυγόκεντρες δυνάμεις, αλαζονικές εξυψώσεις του ενός, εθνικές συσπειρώσεις... Αν σε αυτά προσθέσει κανείς την εντεινόμενη έλλειψη πίστης στην πραγματοποίηση του προαιώνιου ευρωπαϊκού σχεδίου, τότε κινδυνεύει πραγματικά να λυθεί το σύμφωνο ενός κοινού ονόματος, ενός κοινού οράματος.
Οι ασθμαίνοντες πολιτισμοί εξαντλούνται πιο γρήγορα από εκείνους που προχωρούν ψηλαφώντας. Η σοφή γηραιά Ευρώπη μοιάζει να μην έμαθε πολλά από την ιστορία και τη φιλοσοφία της, εμμένει στα ίδια σφάλματα, παρ’ όλα όσα γνωρίζει, ενάντια σε όσα γνωρίζει. Τρέχει προς το μέλλον σωρεύοντας δυσκαμψία. Κι έτσι, μέσα στο απροσχεδίαστο τρεχαλητό της, τον αλαζονικό μονοδιάστατο ρυθμό της, αποτυγχάνει να αγγίξει το υψηλότερο· μια βαθιά άχρονη ευρωπαϊκή συνείδηση.


Θέματα
Α. Να γράψετε στο τετράδιο σας την περίληψη του κειμένου.(100-120 λέξεις). (25 μονάδες)

Β1. "Η σοφή γηραιά Ευρώπη μοιάζει να μην έμαθε πολλά από την ιστορία και τη φιλοσοφία της, εμμένει στα ίδια σφάλματα, παρ’ όλα όσα γνωρίζει, ενάντια σε όσα γνωρίζει.": Να αναπτύξετε σε μια παράγραφο 100 λέξεων το περιεχόμενο του αποσπάσματος. (12 μονάδες)

Β2.Ποια στοιχεία του κειμένου επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για άρθρο; (6 μονάδες)

Β3 α. Να εντοπίσετε στο κείμενο δύο διαφορετικούς τρόπους πειθούς και να γράψετε στο τετράδιο σας τα αντίστοιχα αποσπάσματα. (4 μονάδες)

Β3 β. Ποιος είναι ο ρόλος των εισαγωγικών σε κάθε μία από τις παρακάτω περιπτώσεις:  
  1. «αναπηρίες»
  2. «με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση της εδώ και έξι δεκαετίες»
  3.  «αμερόληπτη αρχή»  (3 μονάδες)
Β4 α. Να βρείτε πέντε λέξεις-φράσεις που χρησιμοποιούνται συνυποδηλωτικά. (5 μονάδες)

Β4 β. Να γράψετε ένα αντώνυμο για κάθε μια από τις υπογραμμισμένες λέξεις του κειμένου.(5 μονάδες)

Γ. Με αφορμή το κείμενο που διαβάσατε εκφωνείτε μια ομιλία στη Βουλή των Εφήβων, στην οποία  παρουσιάζετε τα χαρακτηριστικά που οφείλει να έχει η Ευρωπαϊκή ένωση ώστε να ωφελήσει τα κράτη-μέλη της  και να αναδείξει την ιδιαιτερότητα τους.(500-600 λέξεις) (40 μονάδες)

Παρατηρήσεις

Άρθρο:  δημοσίευμα σε εφημερίδα ή περιοδικό που πραγματεύεται ένα επίκαιρο θέμα γενικού ενδιαφέροντος και απευθύνεται στο ευρύ κοινό.
Τα άρθρα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: α) άρθρα γενικού ενδιαφέροντος που παίρνουν αφορμή από την επικαιρότητα και β)επιστημονικά άρθρα που παρακολουθούν τις εξελίξεις της επιστήμης , απευθύνονται σε εξειδικευμένο κοινό και δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα άρθρου
  1. Καλύπτει θέματα γενικού  ενδιαφέροντος και δέκτης είναι το ευρύ κοινό.
  2. Έχει πληροφοριακό χαρακτήρα.
  3. Αφορμάται από ένα επίκαιρο γεγονός, το οποίο σχολιάζει και ερμηνεύει.
  4. Ανήκει είτε στην ερμηνευτική δημοσιογραφία είτε στον επιστημονικό λόγο.
  5. Χρησιμοποιείται η αναφορική λειτουργία της γλώσσας.
  6. Απουσιάζει ο προσωπικός και οικείος τόνος. Το ύφος είναι ουδέτερο, αντικειμενικό και απρόσωπο και είναι γραμμένο συνήθως σε γ ενικό πρόσωπο.
  7. Το άρθρο έχει τίτλο (ουδέτερο ή με κάποιο σχόλιο).
  8. Ακολουθεί τη δομή της ανεστραμμένης πυραμίδας(τίτλος, περίληψη, ανάλυση).
  9. Συνήθως είναι σύντομο ή τουλάχιστον πιο σύντομο από ένα δοκίμιο.
  10. Συντάσσεται από δημοσιογράφους ή συνεργάτες (επιστήμονες, πολιτικούς, συγγραφείς) εφημερίδων και περιοδικών
Χρήση εισαγωγικών
  1. Περικλείουν τα λόγια κάποιου που μεταφέρονται αυτούσια.
  2. Περικλείουν παροιμίες, ρητά, τίτλους βιβλίων.....
  3. Δηλώνουν τη μεταφορική χρήση μιας λέξης ή μιας  έννοιας.
  4. Δηλώνουν την επανάληψη εκφράσεων που διατυπώθηκαν.
  5. Περικλείουν λέξεις ή φράσεις που αποτελούν ειδική ορολογία.
  6. Περιορίζουν, σχετικοποιούν ή απαξιώνουν μια έννοια.
  7. Χρωματίζουν με ειρωνική διάθεση μια λέξη ή μια έννοια.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ 369-529

Ευριπίδη Ελένη-Β επεισόδιο, 4η σκηνή

Η ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ