Τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα, ονομασία που υποβαθμίζει την πράξη αρπαγής των γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν, είναι μεγάλη συλλογή από μαρμάρινα γλυπτά που εκλάπηκαν από τον Κόμη του Έλγιν, πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 μέχρι το 1803 και μεταφέρθηκαν στην Βρετανία το 1806. Εκμεταλλευόμενος την Οθωμανική ηγεμονία στην ελληνική επικράτεια, κατάφερε και απέκτησε φιρμάνι από τον Οθωμανό Σουλτάνο για την αποκαθήλωσή τους από τον Παρθενώνα με σκοπό την μέτρηση και την αποτύπωσή τους σε σχέδια, και στη συνέχεια προχώρησε στην αφαίρεση και φυγάδευσή τους. Τα γλυπτά αυτά αποθηκεύτηκαν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου το 1816.Το οθωμανικό φιρμάνι, που κατέχει το Βρετανικό Μουσείο "δεν φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα του Σουλτάνου ή τη συνήθη επίκληση στο Θεό, και χωρίς αυτά, ο Elgin και συνεπώς το Βρετανικό Μουσείο δεν έχουν καμία νομική απόδειξη της κυριότητας των Γλυπτών του Παρθενώνα ", σύμφωνα με έκθεση ειδικών.Το 1936 τοποθετήθηκαν στην έκθεση Duveen που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό. Από το 1983, με πρωτοβουλία της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, η Ελλάδα έχει καταβάλει προσπάθειες να φέρει τα Ελγίνεια πίσω στην Αθήνα.

Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1_%CE%9C%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B1

 

Επιχειρήματα κατά της επιστροφής των μαρμάρων
  1. Η κατοχή των μαρμάρων από την Αγγλία είναι νόμιμη διότι αποκτήθηκαν με άδεια από τη νόμιμη εξουσία της εποχής.
  2. Η παραμονή των μαρμάρων στο Βρετανικό μουσείο προστάτεψε τα μάρμαρα από ενδεχόμενες καταστροφές.
  3. Η φύλαξη και η συντήρηση των μαρμάρων στο Βρετανικό μουσείο γίνεται από ειδικευμένο προσωπικό που διαθέτει τις κατάλληλες γνώσεις.
  4. Αποτελούν μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς και βρίσκονται σ'ένα μουσείο με εκθέματα από όλους τους πολιτισμούς του κόσμου.
  5. Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα θα ανοίξει το δρόμο και σε άλλες χώρες να διεκδικήσουν τα δικά τους έργα τέχνης.
  6. Εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα.
Επιχειρήματα υπερ της επιστροφής των μαρμάρων
  1. Ο Έλγιν δεν είχε άδεια που να νομιμοποιεί την αφαίρεση τμημάτων του Παρθενώνα.
  2. Τα μάρμαρα έχουν υποστεί φθορά λόγω της έλλειψης γνώσεων των συντηρητών του Βρετανικού μουσείου.
  3. Τα μάρμαρα του Παρθενώνα συνδέονται στενά με τον ελληνικό πολιτισμό και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Παρθενώνα.
  4. Οι αρχαιότητες στον ελληνικό χώρο αντιμετωπίστηκαν με το σεβασμό που τους αξίζει και επιπλέον σήμερα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος καταστροφής των μνημείων.
  5. Η επιστροφή των μαρμάρων θ'αποκαταστήσει το αίσθημα της δικαιοσύνης και θα ενισχύσει το αίσθημα του σεβασμού που πρέπει να διέπει τις σχέσεις των κρατών.
  6. Η επιστροφή των μαρμάρων είναι αίτημα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και όχι μεμονωμένο αίτημα μιας χώρας.
  7. Τα μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να ενταχθούν στο νέο μουσείο της Ακρόπολης ώστε ν'αποκατασταθεί η ενότητα του μνημείου.
  8. Ο φυσικός χώρος των μνημείων είναι η Ελλάδα και όχι η Μ.Βρετανία.
  9. Οι έλληνες δικαιούνται να μπορούν να θαυμάσουν στην πατρίδα τους τα μνημεία του πολιτισμού τους.
  10. Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα την αξία του Παρθενώνα, όταν θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν το μνημείο στο σύνολο του.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ 369-529

Ευριπίδη Ελένη-Β επεισόδιο, 4η σκηνή

Η ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ