Ο ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια, Πέργαμος



Ο  ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ-Η ΓΛΩΣΣΑ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1.     Τι γνωρίζετε για τις πόλεις που ιδρύθηκαν από τον Αλέξανδρο και τους διαδόχους του;
2.    Πότε ιδρύθηκε η Αλεξάνδρεια, που οφειλόταν η ανάπτυξη της και ποια ήταν τα πιο σημαντικά οικοδομήματα της;
3.    Πότε ιδρύθηκε η Αντιόχεια, πως ήταν οργανωμένη και ποιοι ήταν οι κάτοικοι της;
4.    Πότε εξελίχτηκε σε σπουδαίο κέντρο η Πέργαμος, πως ήταν κτισμένη και για τι ήταν φημισμένη;
5.    Τι γνωρίζετε για τη γλώσσα των Ελληνιστικών χρόνων;
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Οι πόλεις που ιδρύθηκαν από τον Αλέξανδρο και τους διαδόχους του εξελί­χθηκαν γρήγορα σε σπουδαία οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα. Είχαν ορ­γανωμένο πολεοδομικό σύστημα με πλήθος δημόσιων κτιρίων (γυμνάσια, παλαίστρες, βιβλιοθήκες, ναούς). Οι μεγαλύτερες από αυτές ήταν η Αλε­ξάνδρεια, η Αντιόχεια και η Πέργαμος.
Η Αλεξάνδρεια
   Ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο(331 π.Χ) και γρήγορα αποτέλεσε ένα σπουδαίο οικο­νομικό και πολιτιστικό κέντρο. Σε αυτή κατοικούσαν Έλληνες, Αιγύπτιοι και Εβραίοι. Το σπουδαίο λιμάνι της της εξασφάλισε οικονομική ανάπτυξη.
                                                  (Αναπαράσταση της Αλεξάνδρειας)

   Στην πόλη υπήρχαν δύο σπουδαία ιδρύματα, το Μουσείο και η Βιβλιοθήκη. Το Μουσείο ήταν ένα οικοδομικό συγκρότημα στο οποίο συγκεντρώνονταν πνευματικοί άνθρωποι. Περιλάμβανε βοτανικό, ζωολογικό κήπο και χώρους για αστρονομικές μελέτες.
Στη Βιβλιοθήκη εργάζονταν οι γραμματικοί που κατέγραφαν και σχολία­ζαν τα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων. Η αφθονία γραφικής ύλης (εξαι­τίας της  επεξεργασίας του φυτού πάπυρος) συνέβαλε στη μεγάλη παρα­γωγή χειρογράφων.


 

Η Αντιόχεια
    Ιδρύθηκε από το Σέλευκο(300 π.Χ). Είχε τέσσερις συνοικισμούς, ο καθένας απ' τους οποίους περιβαλλόταν από τείχη, ενώ και όλη η πόλη περιβαλλόταν από ένα ενιαίο τείχος.


   Είχε λαμπρά οικοδομήματα και αγάλματα. Αρχικά κατοικούσαν Μακεδόνες, Αθηναίοι, Κρήτες και Κύπριοι, ενώ στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν και άλλοι από ποικίλα ασιατικά έθνη.
Η Πέργαμος
Ήταν η πρωτεύουσα του κράτους των Ατταλιδών στη Μ. Ασία.  Η πόλη της Περγάμου ήταν κτισμένη σε οχυρωμένη ακρόπολη.     (Βωμός του Δία στην Πέργαμο, αναπαράσταση))

        Περίφημη ήταν η Βιβλιοθήκη της στην οποία είχαν συγκεντρωθεί διακόσιες χιλιάδες περίπου χειρόγραφα. Ταυτόχρονα, εξαιτίας της έλλειψης παπύ­ρου, ανακαλύφθηκε μια νέα μορφή γραφικής ύλης, η περγαμηνή.
 
 

        Σπουδαίο αρχιτεκτονικό έργο ήταν ο βωμός του Διός που οικοδομήθηκε σε ανάμνηση της απόκρουσης των Γαλατών από τους Περγαμηνούς.
 (Αναπαράσταση της πόλης της Περγάμου)

 Η γλώσσα
        Η ελληνική γλώσσα διαδόθηκε στα ελληνιστικά κράτη, αφού την μιλούσε μεγάλος αριθμός εξελληνισμένων γηγενών. Είναι γνωστή ως Κοινή Ελλη­νική ή απλώς Κοινή και η διαμόρφωση της οφειλόταν στη συγχώνευση των ελληνικών διαλέκτων με βάση την αττική διάλεκτο.
        Επικράτησαν οι απλούστερες διαλεκτικές ιδιομορφίες.
        Η Κοινή αποτέλεσε το όργανο διάδοσης των κηρυγμάτων του χριστιανι­σμού. Η Βίβλος είναι γραμμένη σ' αυτή τη γλώσσα.

 Πηγή εικόνων:http://blogs.sch.gr/dstefanou/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ 369-529

Η ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ

Ευριπίδη Ελένη-Β επεισόδιο, 4η σκηνή