Η διάσπαση του κράτους του Μ.Αλεξάνδρου



ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ
ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

    Οι διάδοχοι του Μ.Αλεξάνδρου

 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 
  1. Ποιο πρόβλημα προέκυψε μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου;
  2. Ποιοι ήταν οι πρώτοι που κινήθηκαν εναντίον των Μακεδόνων και τι συνέπειες είχε η επικράτηση των Μακεδόνων;
  3. Πως διευθετήθηκε αρχικά το ζήτημα της διαδοχής;
  4. Τι συνέβη στην πρώτη περίοδο των συγκρούσεων μεταξύ των στρατηγών;
  5. Με ποια μάχη κρίθηκε η τύχη της αυτοκρατορίας και ποια βασίλεια προέκυψαν;
  6. Ποιες ήταν οι εξελίξεις μετά τη μάχη της Ιψού;
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

  •        Μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου δεν υπήρχε νόμιμος και ικανός διάδοχος  για να κυβερνήσει την αυτοκρατορία. Αμέσως στο εσωτερικό της αυτοκρατορίας επικράτησαν διασπαστικές τάσεις που πήραν τη μορφή εξεγέρσεων και συγκρούσεων για τη διαδοχή.
              Ο Ελληνιστικός κόσμος πριν τη μάχη στην Ιψό    

  • Οι Αθηναίοι μαζί με τους Αιτωλούς κινήθηκαν εναντίον των Μακεδόνων. Οι Μακεδόνες επικράτησαν με τις ακόλουθες συνέπειες: α) οι Αθηναίοι αναγκάστηκαν να  αντικαταστήσουν  το δημοκρατικό πολίτευμα με ολιγαρχικό, να πληρώσουν χρηματική αποζημίωση και να δεχτούν μακεδονική φρουρά σε ένα από τα λιμάνια του Πειραιά. β) ο Υπερείδης δολοφονήθηκε και ο Δημοσθένης αυτοκτόνησε. γ) οι πόλεις της Πελοποννήσου δέχτηκαν μακεδονικές φρουρές.

  •         Η διευθέτηση του ζητήματος της διαδοχής ήταν πρόσκαιρη. Οι συγκρούσεις των στρατηγών κράτησαν 20 χρόνια μέχρι τον διαμελισμό της αυτοκρατορίας  σε επιμέρους βασίλεια.

  •         Πρώτη περίοδος των συγκρούσεων: δολοφονίες των νόμιμων διαδόχων και επικρατέστερων στρατηγών. Ο Αντίπατρος αναγορεύτηκε επιμελητής αυτοκράτορας και οι υπόλοιποι ανέλαβαν τη διοίκηση μιας περιοχής της αυτοκρατορίας. Ισχυρότερος όλων αναδείχτηκε ο Αντίγονος που ανακηρύχτηκε αυτοκράτορας και έδωσε τον ίδιο τίτλο στο γιο του , το Δημήτριο τον πολιορκητή.

  •         Μάχη στην Ιψό: Ο Αντίγονος σκοτώθηκε και ο γιος του διέφυγε τη σύλληψη. Προέκυψαν τέσσερα βασίλεια: το βασίλειο της Αιγύπτου με τον Πτολεμαίο, της Συρίας με το Σέλευκο, της Μακεδονίας με τον Κάσσανδρο και της Θράκης με το Λυσίμαχο.
    Ο Ελληνιστικός κόσμος μετά τη μάχη στην Ιψό
  •  Μετά το θάνατο του Λυσίμαχου τα εδάφη του μοιράστηκαν μεταξύ του βασιλείου της Μακεδονίας και της Συρίας. Αργότερα ιδρύθηκε ένα νέο βασίλειο με κέντρο την πόλη Πέργαμο και αποσπάστηκαν και άλλα εδάφη από το βασίλειο των Σελευκιδών.
 Δείτε και τους διαδραστικούς χάρτες:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ 369-529

Η ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ

Ευριπίδη Ελένη-Β επεισόδιο, 4η σκηνή