Είμαι ναυαγός και ξένος και δικαιούμαι άσυλο



Δραστηριότητα που μας πρότεινε η θεταρική ομάδα του Μικρού Βορρά κατά τη διάρκεια ενός εξαιρετικού βιωματικού σεμιναρίου που παρακολουθήσαμε στην Καβάλα.

Ο Μενέλαος ξένος στην Αίγυπτο αλλά και ναυαγός προσπαθεί να ζητήσει βοήθεια.

Συναντά πρώτα από όλους μια γερόντισσα η οποία δεν εμφανίζεται αρχικά ιδιαίτερα πρόθυμη να βοηθήσει.Όμως ο Μενέλαος διεκδικεί τη βοήθεια που δικαιούται αφού η παροχή ασύλου στην αρχαιότητα αποτελεί μέρος μιας παράδοσης η οποία μάλιστα προστατεύεται και από τους Θεούς.

Τα ερωτήματα
  1. Υπάρχει ανάγκη για  «σύγχρονα άσυλα»;
  2. Τι ανάγκες θα προσπαθούσε να καλύψει ένα τέτοιο άσυλο;
  3. Ποιοι είναι αυτοί που το δικαιούνται;
  4. Πως δημιουργούνται ομάδες που έχουν ανάγκη από άσυλο; Ποιος είναι ο ρόλος του πολέμου; Με ποιον τρόπο ένας «πολιτισμένος λαός» υποδέχεται στη χώρα του τους πρόσφυγες.
  5. Μπορούμε να σκεφτούμε «ένα τυπικό» που θα ταίριαζε σ΄ένα σύγχρονο άσυλο;
  6. Κι αν είχαμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε ένα χώρο που θα λειτουργούσε ως πρότυπο ασύλου τι χώρους θα είχε και τι υπηρεσίες θα παρείχε σε αυτούς που θα έβρισκαν εκεί καταφύγιο ή θα ζητούσαν βοήθεια;
Ένα δείγμα της δουλειάς των μαθητών του Γ2
Στις μέρες μας υπάρχει μεγάλη ανάγκη  ασύλου από πολλές απόψεις. Για παράδειγμα, μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, τούρκοι αξιωματικοί που κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε αυτό ζήτησαν άσυλο από το ελληνικό κράτος. Ένα άλλο τρανταχτό παράδειγμα που το ζούμε εμείς οι Έλληνες καθημερινά και συγκλονίζει σε παγκόσμιο επίπεδο είναι  τα προσφυγικά κύματα που εισέρχονται καθημερινά στη χώρα μας και ζητούν τη βοήθεια μας.

Οι ανάγκες των ανθρώπων αυτών που προσπαθούν να καλύψουν τα άσυλα είναι η προστασία από κινδύνους, η σίτιση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η στέγαση τους. Τη βοήθεια αυτή δικαιούνται όσοι βρίσκονται σε κατάσταση προσφυγιάς, αφού αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους επειδή απειλείται η ζωή τους λόγω πολιτικών προβλημάτων και λόγω των ένοπλων συγκρούσεων.

Ο πόλεμος δημιουργεί αναστάτωση, ανασφάλεια και προκαλεί φόβο και πόνο. Ένας πολιτισμένος λαός δείχνει έμπρακτα την αγάπη του και τη συμπόνοια του προς τους ανθρώπους αυτούς που την έχουν ανάγκη, προσφέροντας υλική και ηθική στήριξη. Ένα τυπικό που θα ταίριαζε σε ένα σύγχρονο άσυλο είναι η συγκέντρωση των προσφύγων σε κατάλληλους χώρους και η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας για την ανακούφιση τους. Στην προσπάθεια αυτή θα μπορούσαν να συμβάλουν φορείς και οργανισμοί, όπως η εκκλησία που προσφέρει βοήθεια σε όποιον τη χρειάζεται.

Αν μπορούσαμε να φτιάξουμε έναν χώρο όπου θα δέχονταν βοήθεια αυτοί που τη χρειάζονται, ο χώρος αυτός θα κάλυπτε τις ανάγκες της σίτισης, της στέγασης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Καλό θα ήταν οι χώροι αυτοί να βρίσκονται κοντά στις πόλεις ώστε αυτοί οι άνθρωποι να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία.


2)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ 369-529

Η ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ

Ευριπίδη Ελένη-Β επεισόδιο, 4η σκηνή