Παραδείγματα ερωτήσεων ερμηνευτικού σχολίου



Παραδείγματα ερωτήσεων ερμηνευτικού σχολίου


  1. Μίροσλαβ Χόλουμπ, Η πόρτα. Ποιος είναι ο κεντρικός προβληματισμός που θέτει το ποίημα; Να απαντήσετε λαμβάνοντας υπόψη τους παρακάτω κειμενικούς δείκτες: την επανάληψη, την προστακτική έγκλιση και την προτροπή, τους υποθετικούς λόγους και τις εικόνες ή εναλλακτικά Λαμβάνοντας υπόψη τους κειμενινούς δείκτες του ποιήματος, τι συμβολίζει η πόρτα και η προτροπή για το άνοιγμα της; ή εναλλακτικά  το κεντρικό θέμα του ποιήματος είναι η φυγή από μία κατάσταση που δεν εκφράζει το ποιητικό υποκείμενο. Πόσο επίκαιρος είναι σήμερα, την εποχή της κρίσης αυτός ο προβληματισμός;
  2. Ν. Καββαδίας, Mal du depart. Λαμβάνοντας υπόψη την πληροφορία ότι Mal du depart σημαίνει ο πόνος της φυγής, να συσχετίσετε τον τίτλο με το περιεχόμενο του ποιήματος και να γράψετε ένα σχόλιο 200 λέξεων περίπου για τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ποιητικό υποκείμενο.
  3. Π.Μπουκάλας, Ορέστης. Στο ποίημα μιλάει ο Ορέστης σε α' πρόσωπο και αναφέρει ότι καλείται να δώσει θάνατο να γαληνέψουν επιτέλους οι νεκροί. Να γράψετε το δικό σας ερμηνευτικό σχόλιο 200 λέξεων περίπου για την άποψη αυτή.
  4. Κ. Θεοτόκης, Πίστομα. Ο βασικός παράγοντας που καθορίζει τη δράση του Κουκουλιώτη είναι οι πιέσεις που του επιβάλλει η εφαρμογή του εθιμικού δικαίου. Μέσα από ποιους κειμενικούς δείκτες αναδεικνύεται ο παράγοντας αυτός; Ποια είναι η δική σας θέση για το ζήτημα αυτό; Να αναπτύξετε την απάντηση σας σε ένα κείμενο 200 λέξεων.
  5. Κ. Θεοτόκης, Ακόμα. Το βασικό ερώτημα που θέτει το κείμενο είναι αν η τιμή και οι κοινωνικές πιέσεις για αποκατάσταση της τιμής μπορούν να δικαιολογήσουν τον φόνο. Μέσα από ποιους κειμενικούς δείκτες αναδεικνύεται το ερώτημα αυτό; Ποια είναι η δική σας άποψη για το θέμα αυτό; Να αναπτύξετε την απάντηση σας σε ένα κείμενο 200 λέξεων.
  6. Μ. Αναγνωστάκης, Επιτύμβιον. Να γράψετε ένα ερμηνευτικό σχόλιο 200 λέξεων περίπου για τον τίτλο του ποιήματος λαμβάνοντας υπόψη την πληροφορία ότι επιτύμβια στήλη ήταν η στήλη  που τοποθετούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, πάνω στον τύμβο (μικρό λόφο από χώμα) με τον οποίο κάλυπταν τον τάφο επιφανών ανδρών.
  7. Μ. Μπρεχτ, Ερωτήσεις ενός εργάτη που διαβάζει. Ποιος είναι ο προβληματισμός που βιώνει το ποιητικό υποκείμενο και με ποιον τρόπο συμβάλλουν στην ανάδειξη του τα αναπάντητα ερωτήματα του εργάτη; Θεωρείτε ότι είναι διαχρονικός ο προβληματισμός αυτός; Να αναπτύξετε την απάντηση σας σε ένα κείμενο 200 λέξεων.
  8. Μ. Χάκκας, Το ψαράκι της γυάλας. Ποιο είναι το θέμα του κειμένου και μέσα από ποιους κειμενικούς δείκτες αναδεικνύεται; Θεωρείται ότι και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που υιοθετούν τη στάση του ήρωα του κειμένου;  Να αναπτύξετε την απάντηση σας σε ένα κείμενο 200 λέξεων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ 369-529

Ευριπίδη Ελένη-Β επεισόδιο, 4η σκηνή

Η ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ