ΡΑΨΩΔΙΑ Α 494-612, ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


ΙΛΙΑΔΑ, ΡΑΨΩΔΙΑ Α 494-612
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Διδακτικοί στόχοι
Επιδιώκεται  οι μαθητές:
1.  Να πληροφορηθούν τη βουλή του Δία την οποία ανέφερε ο ποιητής στο προοίμιο και να συνειδητοποιήσουν ότι η βουλή του Δία θα πραγματοποιηθεί  και ο Αχιλλέας θα δικαιωθεί.
2.  Να γνωρίσουν την οργάνωση της κοινωνίας των θεών και να τη συγκρίνουν με την οργάνωση της ανθρώπινης κοινωνίας.
3.  Να ζήσουν καθημερινές οικογενειακές στιγμές από τον κόσμο των θεών και να γνωρίσουν τις μεταξύ τους σχέσεις.
ΕΡΩΤΗΣΗ 1
Με κριτήριο  το χώρο και το σκηνικό να χωρίσετε την ενότητα σε σκηνές και στη συνέχεια κάθε σκηνή να τη χωρίσετε σε επεισόδια με κριτήριο τα πρόσωπα που συμμετέχουν  και να δώσετε ένα τίτλο σε κάθε σκηνή  και επεισόδιο.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΕΡΩΤΗΣΗ 2
Με επιχειρήματα προσπαθεί η Θέτιδα να πείσει το Δία να ικανοποιήσει το αίτημα του γιου της;
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

ΕΡΩΤΗΣΗ 3
Ποια υπόσχεση έδωσε ο Δίας στη Θέτιδα και με ποιον τρόπο την καθησύχασε ότι η υπόσχεση του θα πραγματοποιηθεί;
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
ΕΡΩΤΗΣΗ 4
Η συνέλευση των θεών στον Όλυμπο και η σύγκρουση Δία και Ήρας παρουσιάζει κάποιες αντιστοιχίες με τη συνέλευση των Αχαιών και τη σύγκρουση του Αχιλλέα με τον Αγαμέμνονα. Να συγκρίνετε τις δύο σκηνές και να βρείτε τις ομοιότητες και τις διαφορές στηριζόμενοι σε στοιχεία του κειμένου. Μπορείτε επίσης στο λογισμικό Ομηρικά έπη να διαβάσετε τις πληροφορίες για τα συμβούλια των Θεών, να δείτε τις αναπαραστάσεις και να ασχοληθείτε με τις δραστηριότητες.
Ομοιότητες
Διαφορές

ΕΡΩΤΗΣΗ 5
Μέσα από τη σύγκρουση Δία- Ήρας να κρίνετε τη συμπεριφορά του Δία.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΕΡΩΤΗΣΗ 6
Στην παρέμβαση του Ήφαιστου να εντοπίσετε τα σοβαρά και τα κωμικά στοιχεία που υπάρχουν. Διαβάστε πληροφορίες για τον Ήφαιστο στην ιστοσελίδα  http://mythologia.8m.com/ifaistos.html
Σοβαρά στοιχεία
Κωμικά στοιχεία

ΕΡΩΤΗΣΗ 7
Σε όλη την ενότητα είναι έντονος ο ανθρωπομορφισμός των θεών. Στηριζόμενοι σε στοιχεία του κειμένου να συγκεντρώσετε τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά των θεών και αυτά που τους διαφοροποιούν από τους ανθρώπους. Να αναφέρετε και άλλα σημεία από την ραψωδία Α στα οποία υπάρχει το στοιχείο του ανθρωπομορφισμού των θεών.
Ανθρώπινα χαρακτηριστικά
Θεϊκά χαρακτηριστικά

ΕΡΩΤΗΣΗ 8
Να διαβάσετε το παράλληλο κείμενο στη σελίδα 44 του βιβλίου και να εντοπίσετε τις πληροφορίες που δίνονται για το Δία και τη Θέτιδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ 369-529

Η ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ

Ευριπίδη Ελένη-Β επεισόδιο, 4η σκηνή