ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Στα πλαίσια της θεματικής ενότητας "Πορτρέτα εφήβων" με την οποία ασχοληθήκαμε κατά τη διάρκεια του α τριμήνου στο μάθημα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας της  Β Γυμνασίου, οι μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου Καβάλας διάβασαν βιβλία με ήρωες εφήβους και τώρα  μας παρουσιάζουν τις εργασίες τους. Μπράβο παιδιά!

Ζωρζ Σαρή «Τα Χέγια»

     Όλα όσα περιγράφονται στο βιβλίο της Ζωρζ Σαρή «Τα Χέγια», διαδραματίζονται στη Λαμία. Κύριος χαρακτήρας του βιβλίου είναι η Μάτα, μια έφηβη που ζει με τον πατέρα και τη θεία της και δεν γνωρίζει τίποτα για τη μητέρα της. Σε μια αποκριάτικη γιορτή του χωριού του πατέρα της, η 17χρονη Μάτα γνωρίζει ένα όμορφο παλικάρι, τον Γιάννη, και ερωτεύονται. Με αφορμή όσα θέλει να μάθει για τη μητέρα της, ένα ανώνυμο τηλεφώνημα και με μια διαμαρτυρία ενάντια στο Μπόθα και την καταπίεση των ανθρώπων, ξεδιπλώνεται μπροστά της το παρελθόν του πατέρα της και η αλήθεια για την μητέρα της. Τα ψέματα που της έλεγαν οι δικοί της φανερώθηκαν και αυτό την ενόχλησε πολύ με αποτέλεσμα να θέλει να «ξεκόψει» από αυτούς. Στο τέλος όμως, με την παρέμβαση μιας καλοσυνάτης γυναίκας, η Μάτα συγχωρεί τους δικούς της και συμφιλιώνεται μαζί τους. 

                                                                  Σαπουνά Ματίνα, Β3 


ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ-ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ-Ο ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

ΚΙΡΑ ΣΙΝΟΥ



   Αυτή είναι μια τριλογία που λύνει το μυστήριο του πύργου. Μεταφερόμαστε σε μία ήσυχη γειτονιά της Κηφισιάς. Αυτή η γειτονιά είναι όπως οι γειτονιές που γνωρίζουμε σήμερα. Η μια της γωνία όμως την κάνει να δείχνει πολύ πιο διαφορετική από τις δικές μας γειτονιές. Είναι ένας  πύργος.  Αυτός ο πύργος είναι η αιτία της έναρξης μιας μεγάλης περιπέτειας . Πρωταγωνιστής ο Αλέξης και οι φίλοι του η Κατερίνα και ο Γιάννης. Η περιπέτεια ξεκινά από ένα ήσυχο καλοκαιρινό σούρουπο καθώς ο Αλέξης παρατήρησε ένα φως αναμμένο στον πύργο και σκιές να περιφέρονται  πίσω από τις κουρτίνες του παραθύρου , ενώ ο πύργος ήταν ακατοίκητος. Αυτό έβαλε τον Αλέξη και την παρέα του σε υποψίες και μετά από μια εξερεύνηση στο εσωτερικό του πύργου βρήκαν πολλά στοιχεία. Καθώς  φτάνει ο χειμώνας οι τρεις φίλοι οδηγούνται σε νέες υποψίες καθώς μεγάλη είναι η κίνηση συμβολαιογράφων , δικηγόρων και υποψήφιων ιδιοκτητών για τον πύργο. Έτσι ο Αλέξης και η  παρέα του έχοντας στοιχεία από τους συμβολαιογράφους προσπαθούν κρυφά να ανακαλύψουν τον πραγματικό ιδιοκτήτη όμως οδηγούνται σε μια απίστευτη αλήθεια. Μετά από λίγους μήνες η παρέα παρατηρεί πάλι κάποια γεγονότα τα οποία φτάνοντας στο τέλος περιέχουν τη λέξη πύργος. Η απαγωγή ενός καθηγητή έχει λημέρι της τον πύργο καθώς και κακοποιοί χρησιμοποιούν τον πύργο για κρησφύγετο. Όλα αυτά οδηγούν σε  εκρήξεις βομβών , σε πολλούς τραυματίες  ακόμα και στην βύθιση ενός πλοίου πάνω στο οποίο ήταν  ο Αλέξης και οι φίλοι του. Οι τρείς φίλοι αποφασίζουν σαν ομάδα να παραδώσουν τους κακοποιούς στην αστυνομία. Όμως κάτι πάει στραβά και οι κακοποιοί τους προλαβαίνουν πρώτοι. Ο Αλέξης θέλοντας να πάρει εκδίκηση καταστρώνει σχέδιο με την Κατερίνα και τον Γιάννη. Τελικά η λύση της υπόθεσης θα δοθεί , κάπως αναπάντεχα, στο καρναβάλι της Σκύρου.

   Τα τρία αυτά βιβλία μου άρεσαν πολύ καθώς έχουν πολλή δράση και μυστήριο αλλά και περιγράφουν το ρομαντικό περιβάλλον της Κηφισιάς. Επίσης περιέχουν πολλά στοιχεία που περιγράφουν την αγάπη για φίλους καθώς ο Αλέξης και οι φίλοι του είναι δεμένοι με μια πολύ ισχυρή φιλία.

                               Τσουμπουτσώνη Σταματία, Β3


Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ

   
 Η Άννα Φρανκ είναι μια Εβραιοπούλα που ζει στη Γερμανία  κατά  τη  διάρκεια   του     Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

  Το 1942, τρία χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου η Άννα γίνεται 13. Ανάμεσα στα δώρα που πήρε είναι και ένα ημερολόγιο . Η Άννα δίνει στο ημερολόγιο το όνομα Κιττυ.

    Όμως, η Άννα  και  η  οικογένεια  της    για  να γλυτώσουνε από τα στρατόπεδα συγκεντρώσεων  βρίσκουν καταφύγιο σε μια σοφίτα .Σε αυτήν τη σοφίτα η Άννα αρχίζει και καταγράφει την καθημερινότητα της και  τα αισθήματα της.

   Τις περισσότερες ώρες της ημέρας ήταν αναγκασμένοι   να είναι ακίνητοι ,και τελείως αθόρυβοι για να μην γίνουν αντιληπτοί στους Γερμανούς.

    Η Άννα , αν και ζει με τον φόβο να μην την ανακαλύψουν ,κάνει όνειρα και πάντα έχει την ελπίδα για την απελευθέρωση της Ολλανδίας.

    Όμως οι ελπίδες της διαψεύδονται η οικογένεια συλλαμβάνεται , χωρίζεται  και στέλνονται σε στρατόπεδα συγκεντρώσεων.

    Ο μόνος που επέζησε από όλη την οικογένεια ήταν ο  Όττο Φρανκ ο πατέρας της Άννας ,στα χέρια  του οποίου έρχεται το ημερολόγιο της Άννας . Το ημερολόγιο δημοσιεύτηκε και σήμερα αποτελεί ένα σπουδαίο διήγημα.

Γιάννης Σαββίδης,Β3


Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΑΧΝΕΣ ΤΗΣ
ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Στο μυθιστόρημα παρουσιάζεται η ζωή μιας νεαρής κοπέλας, της Κωνσταντίνας, κυρίως μετά την απόφαση των γονιών της να χωρίσουν και η περιπέτειά της με τα ναρκωτικά. Στην αρχή η ηρωίδα ιστορεί με μια αναδρομική αφήγηση τη στιγμή της γέννησής της, καθώς γεννήθηκε τυλιγμένη σε αράχνες. Στη συνέχεια αναφέρεται στα παιδικά της χρόνια τα οποία σφραγίζονται από  την παρουσία της γιαγιάς της Ισμήνης αφού  καμιά από τις δυο δεν συμπαθούσε την άλλη. Ακολούθως σημειώνει την απόφαση των γονιών της να μετακομίσουν στη Γερμανία, όπου η ίδια θα παρακολουθούσε γερμανικό σχολείο. Ο χωρισμός των γονιών της Κωνσταντίνας, η επιστροφή στην Ελλάδα και οι δυσκολίες προσαρμογής οδηγούν την Κωνσταντίνα στον επικίνδυνο δρόμο των ναρκωτικών.  Εντύπωση προκαλεί η σκληρή συμπεριφορά της γιαγιάς της Κωνσταντίνας, απέναντί της.  Συγκεκριμένα σε διάφορα σημεία του διηγήματος η ηρωίδα σημειώνει ότι επειδή δεν ήταν πολύ ομιλητική, η γιαγιά της την αποκαλούσε, όχι μπροστά της βέβαια ,«λείψανο», δεν την είχε πάρει ποτέ αγκαλιά, παραπονιόταν, όταν αρρώσταινε η Κωνσταντίνα και έπρεπε να τη φροντίσει και μάλιστα έφτασε στο σημείο να χαίρεται όταν της ανακοίνωσαν ότι θα έφευγαν για Γερμανία, αφού θα απαλλασσόταν από εκείνη. Όμως στο τέλος, η γιαγιά θα παίξει καθοριστικό ρόλο αφού  αντιλαμβάνεται το πρόβλημα της Κωνσταντίνας και αποφασίζει να παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια για να βοηθήσει την εγγονή της. Έτσι σιγά-σιγά η Κωνσταντίνα με τη βοήθεια της γιαγιάς της  παίρνει το δρόμο της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.
                          
                        Πετσαγγουράκης Χαράλαμπος, Β3











Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ 369-529

Η ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ

Ευριπίδη Ελένη-Β επεισόδιο, 4η σκηνή