Ο ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ

Ο ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ


Ερωτήσεις-Δραστηριότητες
  1. Για τη ζωή και το έργο του Γ.Ξενόπουλου αναζητήστε πληροφορίες στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=8427&tsz=0&act=mMainView, http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CF%81%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%9E%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=node&cnode=461&t=296 .Σε ποια περίοδο της νεοελληνικής λογοτεχνίας ανήκει, ποια είναι τα χαρακτηριστικά και τα θέματα των μυθιστορημάτων του; 
  2. Ο "τύπος" και η "ουσία". Να δημιουργήσετε ένα συννεφόλεξο για κάθε λέξη. Ποιες λέξεις και φράσεις θα τοποθετούσατε στο συννεφόλεξο της ουσίας και ποιες στο συννεφόλεξο του τύπου; Ποιο συννεφόλεξο ταιριάζει περισσότερο στο χαρακτήρα σας; Είστε άνθρωποι του τύπου ή της ουσίας;
  3. Να σκιαγραφήσετε το Δαρέζη και τον καπετάνιο και να παρουσιάσετε τα χαρακτηριστικά τους με εννοιολογικούς χάρτες αξιοποιώντας το πρόγραμμα http://www.text2mindmap.com/.
  4.  Ο Δαρέζης έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά από διαψεύσεις μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Αφού τις καταγράψετε, επιλέξτε εκείνη που τον απογοήτευσε περισσότερο και σχολιάστε την αντίδραση του.
  5. Τι σημαίνουν και τι αντανακλούν οι τύποι για τα πρόσωπα του διηγήματος;
  6. Ο Δαρέζης στο τέλος του διηγήματος παραιτείται καθώς αντιλαμβάνεται οτι οι αντιλήψεις του δε γίνονται σεβαστές. Δώστε ένα διαφορετικό τέλος στο διήγημα.
  7. Τι μαρτυρεί η τελική επιλογή της παραίτησης του Δαρέζη από το αξίωμα του επάρχου; Πως κρίνετε την επιλογή του και τη σχέση του με  την κοινωνία στην οποία ζει; Τι θα κάνατε εσείς στη θέση του; 
  8. Υποθέστε οτι ο είστε ο Δαρέζης.Να καταγράψετε σε α πρόσωπο σε μια ημερολογιακή σελίδα τις σκέψεις του.
  9. Σε ποια σημεία του διηγήματος εκτυλίσσοναι ειρωνικές σκηνές; Να τις εντοπίσετε και να εξηγήσετε για ποιους λόγους ο συγγραφέας προβάλλει τον ειρωνικό χαρακτήρα της αφήγησης.
  10. Στο διήγημα αναμειγνύονται διάφορες γλωσσικές εκφράσεις. Βρείτε την προέλευση τους και εξηγήστε γιατί τις αναμειγνύει ο συγγραφέας.
  11. Αναζητήστε  πληροφορίες για τις οικονομικές, πολιτικές και  κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στη μετεπαναστατική Ελλάδα. Θα σας βοηθήσει η ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.fhw.gr/chronos/12/gr/1833_1897/domestic_policy/index.html.
  12. Αναζητήστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.corfuhistory.eu/?p=1312  πληροφορίες για την κοινωνική οργάνωση και τον πολιτισμό στα αγγλοκρατούμενα Επτάνησα το 19ο αιώνα. Να συγκρίνετε την κοινωνική ζωή της οργανωμένης επτανησιακής πολιτείας με τις αντίστοιχες συνθήκες που επικρατούσαν στη μετεπαναστατική Ελλάδα.
  13. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.magikokouti.gr/kar-preve.htm διαβάστε το ποίημα του Κ.Καρυωτάκη "Πρέβεζα".Να συγκρίνετε τα δύο παρόμοια περιστατικά στο διήγημα του Ξενόπουλου και στο ποίημα του Καρυωτάκη και να εξηγήσετε πώς αντιμετωπίζει τους τύπους ο Καρυωτάκης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ 369-529

Η ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ

Ευριπίδη Ελένη-Β επεισόδιο, 4η σκηνή