Β ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ-ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ

            Αρχαϊκή εποχή

  
 Δεύτερος αποικισμός
      ( 8ος- 6ος αιώνας π.Χ), διαφορετικός από τον α αποικισμό, οργανώνεται από τη μητρόπολη, οι αποικίες αποτελούσαν αυτόνομες πόλεις κράτη.

  Αίτια β αποικισμού:

  • Στενοχωρία, αύξηση πληθυσμού και έλλειψη γης
  •  Έλλειψη πρώτων υλών, κυρίως μετάλλων
  • Αναζήτηση νέων αγορών για εύρεση και πώληση αγαθών
  • Γνώσεις για τους θαλάσσιους δρόμους
  •    Εσωτερικές πολιτικές κρίσεις.
  •  Ο ριψοκίνδυνος χαρακτήρας των Ελλήνων

    Συνέπειες ίδρυσης αποικιών: Οι Έλληνες εξαπλώνονται στη Μεσόγειο και μεταφέρουν όλα τα στοιχεία του πολιτισμού τους στις νέες πατρίδες(θρησκευτικές αντιλήψεις, πολιτικές πρακτικές, αισθητικές αντιλήψεις). Γόνιμη αλληλεπίδραση ανάμεσα στους Έλληνες και στους ιθαγενείς πληθυσμούς.

      
  Αντιμετώπιση οικονομικής κρίσης: ανάπτυξη εμπορίου και βιοτεχνίας, κοπή και χρήση νομίσματος που γίνεται το κύριο μέσο συναλλαγής, νέα κατηγορία πολιτών που πλουτίζει και ζητά εξουσία από τους αριστοκράτες, για πρώτοι φορά χρησιμοποιούνται αγορασμένοι δούλοι ως παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης.
Δημιουργία πόλης-κράτους: παρακμή της βασιλείας, επικράτηση ευγενών και εγκαθίδρυση αριστοκρατικών πολιτευμάτων

Συνέπειες των οικονομικών εξελίξεων που προκάλεσε ο β αποικισμός: ανάπτυξη εμπορίου και βιοτεχνίας που έφερε στο προσκήνιο νέες κοινωνικές ομάδες που διεκδίκησαν την εξουσία. Δημιουργία οπλιτικής φάλαγγας: συμμετείχαν όσοι από τους οπλίτες απέκτησαν την ιδιότητα του πολεμιστή και είχαν την ικανότητα να εξοπλίζονται με δικά τους έξοδα.


  Η κρίση που ξέσπασε στα τέλη του 7ου αιώνα και αρχές του 6ου                      αντιμετωπίστηκε ως εξής: οι νομοθέτες ή αισυμνήτες κατέγραψαν τους νόμους και     διευρύνθηκε ο  αριθμός των πολιτών που συμμετείχαν στην άσκηση της εξουσίας.       

 
Τιμοκρατικό ή ολιγαρχικό   πολίτευμα: κριτήριο διάκρισης των πολιτών ήταν τοεισόδημα.

  
  Η επικράτηση των ολίγων δεν έλυσε τα προβλήματα.  Κάποιοι κατόρθωσαν να εκμεταλλευτούν τις κοινωνικές αναταραχές και να καταλάβουν την εξουσία. Η προσωπική εξουσία που επέβαλλαν ονομάστηκε τυραννίδα.  Ορισμένοι από τους τυράννους βοήθησαν στην ανάπτυξη της πόλης τους.

Μετά την πτώση των τυραννικών καθεστώτων: σε άλλες πόλεις  επανήλθε   η ολιγαρχία ενώ  σε άλλες  έγιναν μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που άνοιξαν το δρόμο για τη δημοκρατία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ 369-529

Η ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ

Ευριπίδη Ελένη-Β επεισόδιο, 4η σκηνή