Από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, Ερωτήσεις-Δραστηριότητες

Ερωτήσεις-Δραστηριότητες
  1. Ποια είναι η Άννα Φρανκ και σε ποια εποχή ζει; Θα σας βοηθήσει το παρακάτω άρθρο: http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=144155
  2. Με ποιο τρόπο επηρεάζουν την Άννα Φρανκ και την οικογένεια της τα ιστορικά γεγονότα της εποχής; 
  3.  Γιατί η Άννα Φρανκ βρίσκει καταφύγιο στο ημερολόγιο της; 
  4. Ποια στοιχεία του κειμένου επιβεβαιώνουν οτι το συγκεκριμένο απόσπασμα ανήκει στο κειμενικό είδος του ημερολογίου; ( Αναζήτησε πληροφορίες στο λεξικό λογοτεχνικών όρων σελ 80 : http://www.onlineclass.gr/books/Lexiko_Logotexnikvwn_Orwn.pdf )
  5. Ποια είναι η σχέση της Άννας με τη μητέρα της, τον πατέρα της και την αδερφή της Μαργκότ;Να στηριχτείτε σε σημεία του κειμένου.
  6. Ποιες σκέψεις διατυπώνει  η Άννα για τον ρόλο των γονιών; 
  7. Ποια συναισθήματα κατακλύζουν την Άννα, όταν γράφει το ημερολόγιο της;Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει;  Να εντοπίσετε ομοιότητες ανάμεσα στην Άννα και στους σημερινούς εφήβους.
  8. Να σκιαγραφήσετε την προσωπικότητα της Άννας στηριζόμενοι σε στοιχεία του κειμένου αλλά και στα παρακάτω αποσπάσματα:  1)Είναι παράδοξο που δεν έχω εγκαταλείψει τα ιδανικά μου, τα οποία φαίνονται τόσο παράλογα και καθόλου πρακτικά. Ωστόσο εμμένω σ’ αυτά γιατί ακόμη πιστεύω, παρά τα όσα συμβαίνουν γύρω μου, πως οι άνθρωποι είναι αληθινά καλοί στην καρδιά...2)Είναι εντελώς αδύνατον για μένα το χτίσω τη ζωή μου πάνω στο χάος, στη θλίψη και στο θάνατο...3)Βλέπω τον κόσμο αργά αργά να μεταμορφώνεται σε άγριο τοπίο. Ακούω τον κεραυνό που πλησιάζει και που μια μέρα θα καταστρέψει κι εμάς τους ίδιους...4)Νιώθω τον πόνο εκατομμυρίων ανθρώπων. Κι όμως, όταν κοιτάζω τον ουρανό, νιώθω μέσα μου πως όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο, πως αυτή η σκληρότητα θα τελειώσει, πως η ειρήνη και η γαλήνη θα επιστρέψουν και πάλι...5)Πίστεψέ με, αν είσαι έγκλειστος για ενάμισι χρόνο, μπορεί να σου στοιχίζει πολύ κάποιες μέρες. Το ποδήλατο, ο χορός, το σφύριγμα, το να κοιτάς έξω απ’ το παράθυρο στον κόσμο, το να νιώθεις νέος, το να νιώθεις ελεύθερος, αυτά είναι τα πράγματα που μου λείπουν... 6)Δεν θέλω να ζω μάταια όπως οι περισσότεροι άνθρωποι. Θέλω να εξακολουθήσω να ζω και μετά τον θάνατό μου...7)Κάποια μέρα αυτός ο φοβερός πόλεμος θα τελειώσει... Κάποια μέρα θα ξαναγίνουμε άνθρωποι κι όχι απλά Εβραίοι... (Πηγή αποσπασμάτων: http://fk-thess2010.blogspot.gr/2012/02/anna-frank.html )
  9.  Καταγράψτε σε μια ημερολογιακή σελίδα τα παράπονα που έχετε από τη συμπεριφορά των γονιών σας.
  10. Να συγκρίνετε τα συναισθήματα της Άννας για τη μητέρα της και τα συναισθήματα του Φραντς Κάφκα για τον πατέρα του αφού  συμβουλευτείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες: http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL105/229/1685,5378/extras/texts/indexc_2_parallilo_keimeno_4.html και  https://www.youtube.com/watch?v=r1PpNjzZj-s 
 

Σχόλια

Ο χρήστης Paraskevi Lamprini M. είπε…
θαυμάσιο κείμενο.. μαθαίνεις... άλλες γνώσεις... για τον πόλεμο...
Ο χρήστης Alexandra Gerakini είπε…
Πράγματι! Και η συζήτηση εχθές στην τάξη ήταν πολύ ενδιαφέρουσα!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ 369-529

Η ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ

Ευριπίδη Ελένη-Β επεισόδιο, 4η σκηνή