Κριτήριο αξιολόγησης

Οι γονείς είναι καθοριστικοί για το επάγγελμα των παιδιών

Ενα μοντέλο που «συμβιβάζει» τη διαμάχη μεταξύ κληρονομικότητας και ανατροφής παρουσίασε το Πανεπιστήμιο του Τέξας


Εάν νομίζατε ότι εσείς επιλέξατε το επάγγελμά σας κάνετε μεγάλο λάθος! Νέες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι γονείς ευθύνονται για την καριέρα μας πολύ περισσότερο απ΄ όσο νομίζουμε.
Στο παρελθόν οι μισοί επιστήμονες υποστήριζαν ότι η καριέρα μας είναι προδιαγεγραμμένη γενετικά και οι άλλοι μισοί ότι η κινητήριος δύναμη γι΄ αυτό που θα γίνουμε όταν μεγαλώσουμε βρίσκεται στην ανατροφή μας, ενώ σήμερα μια νέα μελέτη προσπαθεί να γεφυρώσει τις δύο αυτές απόψεις. Σύμφωνα λοιπόν με τα πορίσματά της, τη μεγαλύτερη επίδραση στην απόφασή μας για το επάγγελμα που θα ακολουθήσουμε την ασκούν οι γονείς μας.

«Το μοντέλο αυτό μας βοηθάει να λύσουμε τη διαμάχη μεταξύ της κληρονομικότητας και της ανατροφής» υποστηρίζει ο ψυχολόγος George Holden, του Πανεπιστημίου Southern Μethodist στο Ντάλας του Τέξας, το οποίο εκπόνησε την έρευνα.
Ο George Holden υποστηρίζει ότι οι γονείς επηρεάζουν τα παιδιά τους κατά τέσσερις τρόπους. Πρώτα απ' όλα καθοδηγούν τα παιδιά τους σε δρόμους που βασίζονται είτε στις δικές τους προτιμήσεις είτε σε αυτό που πιστεύουν ότι ταιριάζει στα χαρακτηριστικά και στις ικανότητές τους.Φροντίζουν επίσης  για την πρόοδο των παιδιών τους με την ηθική ενθάρρυνση και την παροχή υλικών βοηθημάτων, όπως βιβλία, εξοπλισμό και συμμετοχή σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Επιπλέον  προωθούν συγκεκριμένους στόχους για τα παιδιά τους, ενώ τα κρατούν μακριά από πορείες που οι ίδιοι θεωρούν ακατάλληλες γι΄ αυτά. Τέλος αντιδρούν δυναμικά σε αποφάσεις των παιδιών τους με τις οποίες δεν συμφωνούν.
Ο  Holden υποστηρίζει επίσης ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους οι γονείς επηρεάζουν την πορεία των παιδιών τους διαμορφώνοντας τις επιθυμητές συμπεριφορές ή τροποποιώντας την ταχύτητα της εξέλιξής τους με τον έλεγχο του είδους και του αριθμού των εμπειριών τους. Τα παιδιά αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους σε αυτή την πίεση των γονιών. Έτσι άλλα παιδιά αποδέχονται αυτό που τους λένε, άλλα το διαπραγματεύονται, ενώ υπάρχουν και εκείνα που το απορρίπτουν.
«Ορισμένοι παράγοντες που επίσης μπορούν να επηρεάσουν την πορεία των παιδιών είναι η κουλτούρα της οικογένειας, το εισόδημά της και η περιουσία της, όπως επίσης και η ποιότητα της σχέσης γονέα- παιδιού» υποστηρίζει ο Holden. «Αυτό το μοντέλο του γονέα μάς βοηθάει να καταλάβουμε ότι η ουσιαστική άσκηση της ιδιότητας του γονέα περιλαμβάνει την καθοδήγηση των παιδιών κατά τρόπο που να αναπτύσσουν θετική πορεία».
(Ελαφρώς διασκευασμένο)

Πηγή:  http://www.tovima.gr/world/article/?aid=371686
 
Ερωτήσεις 
  1. Σύμφωνα με τ' αποτελέσματα της έρευνας, ποιος είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή του επαγγέλματος ενός ανθρώπου και γιατί;
  2. Να βρείτε τον τρόπο ανάπτυξης της δεύτερης και της τέταρτης παραγράφου και να δώσετε ένα πλαγιότιτλο στις παραγράφους αυτές.
  3. Να εντοπίσετε τις συνδετικές λέξεις της τέταρτης και της πέμπτης παραγράφου.
  4. Διαβάσατε το παραπάνω κείμενο στο διαδίκτυο και θέλετε να παρουσιάσετε περιληπτικά το περιεχόμενο του στους συμμαθητές σας. Να αποδώσετε περιληπτικά το κείμενο ακολουθώντας τα βήματα για τη συγγραφή μιας σωστής περίληψης.
  5.  Να βρείτε τα αχώριστα μόρια των υπογραμμισμένων λέξεων και να σχηματίσετε προτάσεις με κάθε μία απ' αυτές.
  6.  Να καταγράψετε σε μια ημερολογιακή σελίδα σκέψεις για τους τρόπους  με τους οποίους οι γονείς μπορούν να βελτιώσουν τη σχέση τους με τα παιδιά τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟΥ ΓΙΟΦΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ