2015: Παγκόσμιο έτος φωτός-Η συμμετοχή του σχολείου μας

Στο πλαίσιο του εορτασμού του 2015 ως Παγκοσμίου Έτους Φωτός, όπως θεσπίστηκε από την UNESCO, το 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ θα αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στο παγκόσμιο πρότζεκτ "New Light with Old Ideas"! Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν είναι:

Greece: 3ο Γυνάσιο Καβάλας
Germany: Max-Planck Gymnasium, Berlin
Italy: Liceo Scientifico D. Carlo La Mura, Angri
USA: Hudson High School, Massachussets
The Netherlands: Gymnasium Beekvliet
Switzerland: Städt. (Literar) gymnasium Bern- Kirchenfeld
Galice (Spain): IES Pedra da Auga and IES Luis Seoane


Το πρότζεκτ μελετά τη Θεωρία της Σχετικότητας. Το σχολείο μας θα παρουσιάσει τη θεωρία του αρχαίου φιλόσοφου  Αριστοτέλη, ο οποίος πρώτος διατύπωσε επιστημονικές απόψεις σχετικές με τον χρόνο και το χώρο, που είναι πολύ κοντά σε αυτές του Αϊνστάιν!
Στην τελική εκδήλωση θα συμμετάσχουν όλα τα παραπάνω σχολεία μέσω τηλεδιάσκεψης, στον εικονικό χώρο που μας προσφέρει το ισπανικό Πανεπιστήμιο Universita de Vigo. Οι παρουσιάσεις θα είναι στα αγγλικά. Όσοι παρευρεθούν θα είναι σίγουρα κερδισμένοι!
Σε αυτό το ωραίο ταξίδι η παρέα μας αποτελείται από τον καθηγητή Φυσικής του σχολείου μας Εμμανουήλ Κουσλόγλου, εμένα και  εφτά μαθητές  από τη Γ' Γυμνασίου. Διεθνές έτος φωτός 2015
Το 2015 θα εορταστεί το «Διεθνές Έτος Φωτός και Τεχνολογιών με βάση το Φως». Η επίσημη έναρξη θα γίνει εντός του Ιανουαρίου με μεγάλη επίσημη εκδήλωση στο Παρίσι, την έδρα της «UNESCO» όπου θα παραβρεθούν πολλοί διάσημοι φυσικοί και νομπελίστες.
Στόχος του Διεθνούς Έτους είναι να αναδείξει, σε παγκόσμιο επίπεδο, τον τρόπο με τον οποίο το φως και οι βασισμένες σε αυτό τεχνολογίες επηρεάζουν κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής. Στις σχετικές εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν, εντός του 2015, θα συμμετάσχουν 85 χώρες.

Από το 1959, ο ΟΗΕ έχει καθιερώσει τον θεσμό των «Διεθνών Ετών» και σε αυτό το πλαίσιο έχει προηγηθεί σειρά εορτασμών με επιστημονικά- τεχνολογικά θέματα, όπως τα Διεθνή Έτη Φυσικής (2005), Αστρονομίας (2009), Χημείας (2011) και Κρυσταλλογραφίας (2014).
Την ιδέα για την καθιέρωση ενός Διεθνούς Έτους Φωτός (και σχετικών τεχνολογιών) είχε το 2009 η Ευρωπαϊκή Φυσική Εταιρεία και η σχετική απόφαση ελήφθη το 2013 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το 2015 επελέγη επειδή αποτελεί επέτειο ορισμένων σημαντικών γεγονότων, όπως τα 1.000 χρόνια από την έκδοση ενός σημαντικού μεσαιωνικού έργου οπτικής από τον μουσουλμάνο Ιμπν αλ- Χαϊθάμ (ή Αλχάζεν), τα 200 χρόνια από τη δημοσίευση της εργασίας- ορόσημο του Φρεσνέλ για την κυματική φύση του φωτός, τα 150 χρόνια από την καθοριστική εργασία του Μάξγουελ για τον ηλεκτρομαγνητισμό, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τις σύγχρονες τεχνολογίες από τα λέιζερ και τη φωτονική έως τα κινητά τηλέφωνα, αλλά και τα 100 χρόνια από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, που ενσωμάτωσε την ταχύτητα του φωτός ως ουσιαστική παράμετρο για την περιγραφή του χωροχρόνου.
Το Διεθνές Έτος Φωτός θα περιλαμβάνει μία σειρά εκατοντάδων εκδηλώσεων ανά τον κόσμο, που θα φέρουν κοντά διάφορους επιστήμονες (από αστρονόμους και φυσικούς έως γιατρούς και βιολόγους), μηχανικούς και καλλιτέχνες, με κεντρικό στόχο να προβληθεί η σημασία του φωτός και των οπτικών τεχνολογιών για την κοινωνία.

Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/797984/article/epikairothta/episthmh/die8nes-etos-fwtos-to-2015
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ 369-529

Ευριπίδη Ελένη-Β επεισόδιο, 4η σκηνή

Ευριπίδη Ελένη Πρόλογος-1η σκηνή