Το 3ο Γυμνάσιο Καβάλας εκπρόσωπος της Ελλάδας στο διεθνές project: “New Light with Old Ideas”Το 3ο Γυμνάσιο Καβάλας εκπρόσωπος της Ελλάδας στο διεθνές project:
 New Light with Old Ideas

 Το έτος 2015 έχει θεσπιστεί από την UΝESCO, ως Διεθνές Έτος Φωτός. Στο πλαίσιο αυτό, το 3ο Γυμνάσιο Καβάλας εκπροσωπεί την Ελλάδα συμμετέχοντας στο διεθνές project «New Light with Old Ideas”.
Υπεύθυνοι καθηγητές της συμμετοχής του 3ου Γυμνασίου,  είναι ο Μανόλης Κουσλόγλου, Φυσικός, MSc και η Αλεξάνδρα Γερακίνη, Φιλόλογος. Μαζί τους και εφτά μαθητές της Γ’ Γυμνασίου.
Τα σχολεία που εκπροσωπούν τις άλλες χώρες είναι:
-          Max-Planck Gymnasium (Βerlin- Germany)
-          Liceo Scientifico D. Carlo La Mura (Angri-Italy)
-          Hudson High School (Massachussets-USA)
-          Gymnasium Beekvliet (Netherlands)
-          (Literar)gymnasium Bern-Kirchenfeld (Switzerland)
-          IES Pedra da Auga and IES Luis Seoane (Spain).
 Ο τελικός στόχος του project είναι η πραγματοποίηση μιας  διεθνούς  τηλεδιάσκεψης, που θα βοηθήσει στην κατανόηση της Θεωρίας της Σχετικότητας και των επιπτώσεών  της στο φως.
Η τηλεδιάσκεψη αυτή θα λάβει χώρα την Παρασκευή 24/04/2015  (12:00 – 13:00) και θα φιλοξενηθεί στον εικονικό χώρο που μας προσφέρει το ισπανικό Πανεπιστήμιο Universita de Vigo. Οι παρουσιάσεις θα είναι στα αγγλικά.
Κάθε χώρα θα συνεισφέρει εκθέτοντας τα βασικά στοιχεία της φιλοσοφίας, των ιδεών ή των πειραμάτων κάποιας σημαντικής προσωπικότητας  που συνδέεται με τη χώρα αυτή και η οποία συνέβαλε στην ανάπτυξη ή απόδειξη της Θεωρίας της Σχετικότητας.  Έτσι θα παρουσιαστούν  οι ιδέες των Αριστοτέλη, Minkowski, Galileo, Michelson, Lorentz και Einstein.
Πιο συγκεκριμένα, οι αντιπρόσωποι κάθε χώρας θα έχουν την σχετική συνεισφορά ως εξής:
Α) Max-Planck Gymnasium, Berlin:  Εισαγωγή στον Hermann Minkowski και το χωροχρόνο
Β) 3o Γυμνάσιο, Καβάλα: Χωροχρόνος, Κίνηση και Στιγμή, ιδέες που εισήχθησαν από τον Αριστοτέλη. Η έννοια του χρονότοπου του Bakhtin.
Γ) Liceo Scientifico D. Carlo La Mura, Angri: Κλασική Σχετικότητα, όπως εισήχθη από τον Galileo
Δ) Hudson High School, Massachussets: Νέες πειραματικές αποδείξεις, όπως αυτές πραγματοποιήθηκαν από τον Michelson, αλλά και η γεωμετρία του χωροχρόνου που επεξηγεί τα παράδοξα της Μεγάλης Έκρηξης και κατ’ επέκταση τη δομή του Σύμπαντος
Ε) Gymnasium Beekvliet (Sint-Michielgestel): Μαθηματικοί μετασχηματισμοί του χωροχρόνου του Lorenz
ΣΤ) (Literar)gymnasium Bern- Kirchenfeld: Το φως ως όριο ταχύτητας, καθώς επίσης και ισοδυναμία μάζας και ενέργειας, όπως προτάθηκε από τον Einstein
Ζ) IES Pedra da Auga and IES Luis Seoane: Συντονισμός, δραματική αναπαράσταση μιας συνόψισης των βασικών επιστημονικών αρχών που παρουσιάστηκαν από τα υπόλοιπα σχολεία.

Χρήσιμες συνδέσεις:
Αναφορά στην εκδήλωση από την UNESCO (2015 International Year of Light):

Πληροφορίες από τον συντονιστή (IES Pedra da Auga) σχετικά με το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης:

Η εκδήλωση στα MEDIA:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ 369-529

Ευριπίδη Ελένη-Β επεισόδιο, 4η σκηνή

Ευριπίδη Ελένη Πρόλογος-1η σκηνή