ΜΙΛΟΡΑΝΤ ΠΑΒΙΤΣ, Τοπίο ζωγραφισμένο με τσάι, Δραστηριότητες δημιουργικής γραφής

Με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γ1 μελετήσαμε αποσπάσματα από το μυθιστόρημα του Μίλοραντ Πάβιτς, Τοπίο ζωγραφισμένο με τσάι και ασχοληθήκαμε με δραστηριότητες δημιουργικής γραφής.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν στη Μονή Χιλανδαρίου στο Άγιο Όρος έχουν καταφύγει φυγάδες αξιωματικοί από τη Σερβία, τους οποίους αναζητούν οι Γερμανοί. Χρόνια μετά ένας μοναχός αφηγείται το περιστατικό στον γιό του ενός από τους φυγάδες, στον οποίο περιγράφει τι συνέβη τότε. 

Δραστηριότητες δημιουργικής γραφής

Διαφορετικό τέλος(Ομάδα FF)

Όμως ανάμεσα στους Γερμανούς υπήρχε ένας προδότης. Όταν λοιπόν μπήκαν να τους ψάξουν μετά από την άρνηση του ηγέτη να τους παραδώσει, ο προδότης τους βρήκε ντυμένους ιερείς, κρυμμένους μέσα στα βαρέλια. Τους είπε τι συνέβαινε και κρυφά από τους υπόλοιπους Γερμανούς τους έδωσε ακριβείς οδηγίες για τις κρυμμένες βάρκες κάτω από το μοναστήρι. Έτσι με απόλυτη προσοχή ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες του. Για κακή τους τύχη όμως μόλις έφτασαν στις βάρκες οι υπόλοιποι Γερμανοί τους είχαν στήσει καρτέρι και έτσι κατάλαβαν πως όλο αυτό ήταν στημένο. Το τέλος τους ήταν τραγικό αφού μόλις τους είδαν τους έδεσαν πέτρες στο λαιμό και τους έριξαν στη θάλασσα. Πιο δυσάρεστο ήταν το τέλος του ηγούμενου στον οποίο δεν έδωσαν την ευκαιρία του γρήγορου θανάτου γιατί τον κράτησαν σκλάβο και του έκαναν βασανιστήρια. 

 

Διαφορετικό τέλος(ΔΣ ΙΧ ΜΚ ΑΚ)

… τους ντύσαμε με ράσα και τους βγάλαμε έξω από την μονή. Οι Γερμανοί ήταν φουρτουνιασμένοι, μάλλον είχαν καταλάβει το κόλπο μας. Κρύος ιδρώτας μας είχε λούσει, μα πριν προλάβουμε να αρθρώσουμε λέξεις, ένας Γερμανός άνοιξε ένα πακέτο σπίρτα. Τότε, ένας από τους φυγάδες αποκαλύφθηκε πετώντας τα ράσα από πάνω του. Ξαφνιαστήκαμε, δεν περιμέναμε τέτοια αντίδραση, ήταν πολύ γενναίο εκ μέρους του. Οι Γερμαναραίοι ικανοποιήθηκαν και έδειξαν έλεος για τους υπόλοιπους μα όχι για αυτόν. Τον πήραν τότε με την βία, και τον απομάκρυναν από εμάς. Μετά από αυτό, κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τι συνέβη εκείνη την μοιραία μέρα. Φημολογείται πως κρεμάστηκε, άλλοι υποστηρίζουν πως τον υποτάξαν  στον στρατό τους ή τον σύραν ως το Άουσβιτς ενώ άλλοι πιστεύουν πως είναι ακόμα ζωντανός, κάπου εκεί έξω. 

 

Διαφορετικό τέλος(Μ-Χ)

Οι φυγάδες από τη Σερβία τρομαγμένοι μπήκαν στο δωμάτιο που ήταν ο Γερμανός λοχαγός. Τους ρώτησε αν ήξεραν πού ήταν οι φυγάδες αυτοί απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν. Έτσι ο Γερμανός λοχαγός με τους στρατιώτες του κατέβηκαν γρήγορα στα κελιά. Οι φυγάδες βρήκαν την ευκαιρία να φύγουν από το μοναστήρι. Οι Γερμανοί δεν άργησαν να καταλάβουν το τι έγινε. Βγήκαν και ξεκίνησαν να κυνηγούν τους Σέρβους όμως δεν κατάλαβαν ότι αυτοί που κυνηγούσαν ήτανε οι κανονικοί ιερείς. Στο τέλος οι φυγάδες κατάφεραν να ξεφύγουν σε αντίθεση με τους ιερείς που πέθαναν από τους Γερμανούς.

 

 

Διάλογος ανάμεσα στους μοναχούς(Τα Βουνά)

-Πιστεύω ότι ο ηγούμενος θα αποφασίσει να παραδώσει τους φυγάδες γιατί έχει ιδιαίτερη σχέση με το Χιλανταρι και δεν θα επέτρεπε να καεί. Αλλά είναι μια λάθος απόφαση γιατί υποσχέθηκε στους Σέρβους ότι δεν θα τους παρέδιδε και κάνοντας αυτό δεν θα τηρήσει τον λόγο του που είναι ιερός. 

-Αν τους παραδώσει πρέπει να τους βοηθήσουμε να αποδράσουν. Είναι φίλοι μας και μέρος αυτού του μοναστηριού και πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι 

-Ναι και εγώ συμφωνώ με αυτό αλλά πως θα το κάνουμε; 

-Θα τους βρούμε, θα τους κουρέψουμε και θα τους φορέσουμε ράσα μοναχών για να μην ξεχωρίζουν από εμάς για να μπορέσουμε να τους βγάλουμε έξω. Αλλά θα πρέπει κάποιος να παρακολουθεί τι θα πει ο ηγούμενος στον Γερμανό αξιωματικό. 

-Θα το κάνω εγώ και όταν θα πει την απόφαση του στον Γερμανό αξιωματικό. Θα έρθω να σας πάρω και να σας την πω και να δράσουμε ανάλογα 

-Ωραία άρα ας αρχίσουμε.  

 

Ο συλλογισμός του ηγούμενου(Τα αστεράκιααα)

Ωχ Παναγία μου! Τι συμφορά που με βρήκε; να παραδώσω τους Σέρβους στους Γερμανούς ή να παραδώσω το σπίτι πολλών ορθοδόξων; Από την μία πλευρά αν σώσω τους Σέρβους θα έχω καθαρή συνείδηση. Από την άλλη θα καταστρέψω το ίδιο μας το σπίτι και πολλά χρόνια κόπου. Δυστυχώς θα πρέπει να πάρω μια απόφαση που θα δυσαρεστήσει σε κάθε περίπτωση πολλούς ανθρώπους. Ως άνθρωπος δεν μπορώ να θυσιάσω αθώες  ψυχές αλλά ως ηγούμενος οφείλω  να προστατεύσω το μοναστήρι και τους αδελφούς μου.  Ως ηγούμενος πρέπει να σκεφτώ λογικά και να σώσω αυτόν τον ιερό χώρο. Λοιπόν η τελική μου απόφαση είναι να παραδώσω τους Σέρβους για χάρη του μοναστηριού. Ας συγχωρέσει ο Θεός τις πράξεις μου.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ 369-529

Η ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ

Ευριπίδη Ελένη-Β επεισόδιο, 4η σκηνή